ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Statul Islamic ține sclavi cel puțin 3.500 femei și copii  în Irak, potrivit unui raport ONU, prezentat marți la Geneva. În conflictul din Irak au fost uciși 18.800 de civili și alți 36.200 au fost răniți în perioada 1 ianuarie 2014 - 31 octombrie 2015, arată documentul.

Majoritatea femeilor și copiilor ținuți ostatici fac parte din comunitatea yazidi, dar printre cei aflați în captivitate se află și reprezentanți ai altor minorități relgioase, se spune în raportul Națiunilor Unite.
 
Misiunea de Asistență a ONU din Irak și Biroul Înaltului Comisar ONU acuză Statul Islamic, care controlează o mare parte din Irak, de violențe sistematice care pot fi considerate drept crime împotriva umanității și posibil genocid. De asemenea, raportul susține că forțele de securitate irakiene și milițiile aliate, precum și luptători kurzi peshmerga au comis crime și au răpit civili încălcând legile războiului. Metodele de răspândire a terorii și de execuție folosite de ISIS includ uciderea oamenilor în spectacole publice, în care au loc decapitări, arderea victimelor încă în viață și aruncarea oamenilor de pe clădiri.
 
Documentul susține și că organizația Statul Islamic a răpit între 800 și 900 de copii la Mosul în iunie pentru formarea religioasă și militară, iar extremiștii au folosit femei și copii ca sclavi sexuali. 

Între începutul lui 2014 și sfârșitul lui 2015, cel puțin 18.802 civili au fost uciși în Irak, iar alți 36.245 au fost răniți, conform raportului ONU.