ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficiali americani cred că decizia Chinei de a ascunde amploarea epidemiei de coronavirus și gradul de contagiere provine din nevoia de a acumula stocuri medicale necesare pentru a reacționa la această criză, arată documente ale serviciilor de informații citate de agenția Associated Press.

Liderii chinezi „au ascuns intenționat severitatea" epidemiei la începutul lunii ianuarie, conform unui raport de informații de patru pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA datat 1 mai.

Dezvăluirea intervine în contextul în care Administrația Donald Trump a intensificat criticile la adresa Chinei. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a acuzat duminică Administrația din China că este responsabilă de răspândirea bolii, subliniind că trebuie trasă la răspundere.

Intensificarea retoricii Washingtonului coincide cu apariția unor critici în SUA referitoare la reacția Administrației la criza medicală, care ar fi fost lentă și inadecvată. Rivalii politici ai președintelui Donald Trump l-au acuzat că a început să acuze China, un adversar geopolitic al SUA dar un partener comercial esențial, în încercarea de a dispersa criticile interne.

Raportul Departamentului pentru Securitate Internă, neclasificat dar marcat „strict pentru uz oficial", arată că, deși minimiza severitatea coronavirusului, China a intensificat importurile și a redus exporturile de produse medicale. Beijingul a încercat să acopere aceste decizii „negând că sunt impuse restricții privind exporturile, generând confuzie și tergiversând furnizarea de date despre activitățile comerciale", arată raportul.

În plus, potrivit documentului, cea mai mare parte a lunii ianuarie, China nu a informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că noul coronavirus genera „contagiere", pentru a putea procura provizii medicale din străinătate. În aceeași perioadă, importurile Chinei de măști medicale, halate și mănuși chirurgicale s-au intensificat. Concluziile raportului se bazează pe o probabilitate de 95% că exporturile și importurile Chinei nu erau în limite normale.

Duminică, președintele Donald Trump a părut să învinovățească oficiali din cadrul serviciilor de informații din SUA că nu i-au transmis cu claritate mai devreme cât de periculoasă ar putea fi epidemia de coronavirus. Donald Trump încearcă să se apere de criticile referitoare la lipsa de reacție imediată după ce primise avertismente preliminare din partea oficialilor din serviciile de informații și a altora privind potențialul impact al coronavirusului.

„Serviciile tocmai mi-au raportat că am fost corect, că nu mi-au semnalat subiectul coronavirusului până spre sfârșitul lunii ianuarie, cu doar puțin timp înainte ca eu să impun interdicții privind China în SUA. De asemenea, mi-au vorbit despre virus într-un mod care arăta că nu era foarte amenințător", a scris Donald Trump.

Anterior, Donald Trump a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei „erori" oribile. Agențiile de informații din SUA analizează ipoteza lansată de președinte și de consilierii acestuia că epidemia ar fi izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China.

Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a declarat la ABC că nu există motive care să indice faptul că virusul ar fi fost răspândit deliberat. Dar „să ne amintim, China a mai infectat lumea în trecut, se știe că au mai avut laboratoare sub standarde. Nu este prima dată când lumea este expusă unui virus din cauza deficiențelor dintr-un laborator din China. Astfel, în timp ce comunitatea serviciilor de informații continuă să își facă treaba, trebuie să continue acest lucru, să verifice pentru a fi siguri, vă pot spune că există dovezi semnificative că actuala criză provine din acel laborator din Wuhan", a precizat Mike Pompeo.

Secretarul de Stat american pare să se refere la epidemii anterioare cu virusuri respiratorii, precum SARS, apărut în China. Afirmațiile sale ar putea fi considerate ofensatoare de către Beijing. Cu toate acestea, secretarul de stat și-a repetat afirmația la câteva ore printr-un mesaj pe Twitter.

Experții afirmă că virusul a apărut natural de la lilieci și nu a fost produs de către oameni. Numeroși virusologi spun că șansa ca virusul să fie cauzat de un accident de laborator este foarte scăzută, cu toate că oamenii de știință încă lucrează pentru a determina momentul în care a trecut de la animale la oameni.

China a respins mereu acuzațiile americane că pandemia a fost cauzată de China, arătând spre ezitări ale oficialilor americani în lupta cu pandemia. China a anunțat în 20 ianuarie că virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.