ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova își consolidează temeinic flota navală, punând în pericol existența Occidentului. Așa susțin experți ai Institutului Regatului Unit pentru studii de Apărare, citați de Daily Mail.

Experții britanici au solicitat NATO să reacționeze „în fața războiului hibrid care se poartă pe apă”, în caz contrarAlianța riscând să piardă controlul asupra mărilor.
 
Kremlinul își intensifică arsenalul naval, lucru care îi va permite să oprească libera circulație a navelor NATO și să „amenințe însăși existența Occidentului”. Acesta este avertismentul lansat in raportul comun al Institutului britanic de studii pentru Apărare,  la care au colaborat și foști comandanți ai Alianței Nord Atlantice, amiralul James Stavridis  și generalul Philip Breedlove.

Autorii raportului, care l-au întocmit la solicitarea guvernului de la Londra, susțin, de asemenea, că flota Rusiei „perseverând în schimbarea de ordin calitativ” este capabilă să „paralizeze” Europa. În mod special, spun ei, noile submarine de ultimă generație ale Moscovei pot tăia cablurile destinate shimbului comercial, militar și de informații dintre SUA și Europa  și pot ataca platforme petroliere din Marea Nordului.

În același studiu se spune că Rusia poate organiza „o misiune de sabotaj” cu ajutorul „micilor marinari albaștri”, așa cum a procedat în cazul anexării Crimeii, unde au acționat celebrii „omuleți verzi”. Și, la fel ca atunci, Rusia ar putea pretinde că nu are nicio legătură și că este vorba de „instigatori, naționaliști sau teroriști pe cont propriu care acționează de capul lor”.

Recomandarea experților este ca NATO să fie gata să acționeze la acest război hibrid dus pe apă, până nu e prea târziu. Și până când Alianța nu va ajunge să piardă controlul mărilor.