ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Insecuritatea alimentară globală a atins cote nemaivăzute de la criza financiară din 2008 iar lucrurile se înrăutățesc în ritm galopant.

Avertismentele de mai sus au fost exprimate de un expert în securitate alimentară cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Războiul din Ucraina „nu a început o criză de securitate alimentară”, dar a turnat „gaz peste un foc care arde de mult”, a declarat Sara Menker, președinte-director general al Gro Intelligence, o companie care utilizează inteligența artificială și informații publice și private pentru a prognoza tendințele stocurilor de alimente.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, cele două țări reprezentau împreună o treime din exporturile mondiale de grâne și se aflau ambele între primele cinci exportatoare de porumb.

Din cauza războiului, a penuriei mondiale de îngrășăminte (Rusia și Ucraina sunt mari producătoare și ale acestor produse) și ale secetei, lumea mai are în acest moment rezerve de grâu doar pentru 10 săptămâni, a afirmat Menker.

Și a avertizat:

„Fără acțiuni globale agresive, riscăm să asistăm la o suferințe umane și prejudicii economice extraordinare.”

Rusia și Occidentul se acuză reciproc de foametea care începe să-și arate colții.

Moscova susține că sancțiunile împotriva sa împiedică navele rusești să livreze bunurile necesare, inclusiv alimente.

Washingtonul și Kievul acuză regimul Putin că blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră, împiedicându-le să iasă cu grânele din țară.

Ultimul număr al revistei The Economist a apărut pe copertă cu un titlu și o imagine infiorătoare. Lângă titlul „Catastrofa alimentară care se apropie” a publicat câteva spice de grâu cu capete de mort.