ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apa a devenit obiect de dispută între Franța și Elveția, în contextul secetei amplificate de canicula din ultimele săptămâni.

Autoritățile elvețiene și-au cerut scuze luni pentru neînțelegerea legată de pomparea unor mari cantități de apă din lacul Les Rousses din Franța efectuată de armata din Țara Cantoanelor pentru a asigura adăparea vacilor din zone elvețiene alpine, scrie Huffington Post.

Potrivit France 3, două elicoptere militare elvețiene au survolat, de mai multe ori, la 23 iulie, acest lac situat foarte aproape de granița dintre cele două țări, și au încărcat mari cantități de apă, întreaga acțiune derulându-se timp de mai multe ore sub ochii locuitorilor și a turiștilor aflați în zonă.

”Am fost foarte surprinși. Am luat legătura cu autoritățile elvețiene, care au suspendat imediat operațiunea”, a explicat luni, la France Info, secretarul general al prefecturii Jura din Franța, Renaud Nury, în opinia căruia, 'se pare că a fost o acțiune ilegală'.

Incidentul a deranjat cu atât mai mult cu cât, din cauza caniculei instalate de la începutul lunii iulie, în această comună franceză sunt instituite măsuri temporare de restricție a consumului de apă, fiind interzise udatul peluzelor și terenurilor de sport, umplerea piscinelor și spălarea mașinilor.

De cealaltă parte, armata elvețiană susține că ar fi anunțat în prealabil Parisul, dar că mesajul nu ar fi ajuns la factorii responsabili.