ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Washington-ul deschide calea unui război comercial între americani și numeroșii lor aliați de peste Atlantic, îngreunând accesul pe piața americană a siderurgiștilor europeni.
 
Administrația americană s-ar pregăti să anunțe aplicarea de taxe vamale suplimentare la importurile de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană cu începere de joi, cu o zi înainte de data limită a exceptării acordate europenilor de Washington, a afirmat miercuri Wall Street Journal, transmite AFP, citată de Agerpres.

Jurnalul, care citează surse apropiate dosarului, a scris că administrația Trump este pregătită să lase această perioadă de exceptare să se încheie.
 
Un acord de ultim moment este încă posibil, deși foarte puțin probabil, au informat WSJ aceste surse.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat în martie taxe vamale suplimentare de 25% asupra oțelului și de 10% asupra aluminiului, înainte de a acorda exceptări unora dintre aliații Statelor Unite.

Exceptarea temporară de care UE beneficiază deocamdată expiră vineri, 1 iunie, dar europenii nu au încetat, în ultimele săptămâni, să ceară o exceptare permanentă.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a apreciat că este puțin probabil ca Statele Unite să acorde Uniunii Europene o exceptare permanentă de la taxele asupra oțelului și aluminiului și a subliniat că, în cel mai bun caz, se așteaptă la "cote" din partea americanilor.

Miercuri, la Paris, Statele Unite au rămas surde la apelurile de apărare a multilateralismului lansate de Franța și restul țărilor din OECD, în cursul reuniunii anuale a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
 
Europenii exportă peste Atlantic, în fiecare an, oțel în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro și aluminiu în valoare de un miliard de euro. Considerate drept măsuri protecționiste de UE, taxele ar putea să aducă prejudicii evaluate la 2,8 miliarde euro, potrivit calculelor executivului comunitar.