ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Timp de două decenii,  președintele american George Washington a participat la slujbele de Biserica lui Hristos din Alexandria, Virginia. Acum, lăcașul de închinare anunță că vrea să demonteze plăcile memoriale ridicate în onoarea primului președinte și a generalului Robert E. Lee. Motivul: cele două plăci comemorative fa anumite persoane să se simtă „ nedorite și lipsite de siguranță”, scrie miamiherald.com.

„S-a decis în unanimitate că aceste plăci memoriale creează o distragere a atenției în spațiul nostru de închinare și,  de asemenea, pot crea un obstacol pentru identitatea noastră ca o biserică primitoare precum și un impediment pentru dezvoltarea comunității noastre în deplină comuniune cu vecinii noștri”, se spune în declarația semnată, pe 26 octombrie, de 13 membri ai consiliului de conducere. „În consecință, placile comemorative va fi eliminate nu mai târziu de vara anului 2018”.

Monumetele aflate în Biserica lui Hristos din Virgina sunt din  piatră și sunt inscripționate, cu litere de aur, cu următorul text: „În memoria lui George Washington” și ”În amintirea lui Robert E. Lee”, fiind plasate pe ambele laturi ale altarului.

„Atât Washington cât și Lee trăiau în vremuri mult mai diferite decât ale noastre, și că fiecare dintre ei, pe lângă faptul că erau persoane publice, erau persoane complicate și, ca noi toți, copii ai lui Dumnezeu", se spune în decizia bisericii . „Astăzi, moștenirea sclaviei și a Confederației este înțeleasă diferit decât în ​​1870. Pentru unii, Lee simbolizează încercarea de a răsturna Uniunea și de a păstra sclavia”, se mai spune în text.


De amintit că în vară, decizia primăriei din Charlotesville, din statul Virginia, de a demonta, deșuruba și da jos statuia ecvestră a generalului sudist Lee din timpul războiului de secesiune a dus la violențe de stradă. Mai multe municipalități din sudul SUA au început să demonteze statuile eroilor războiului de Secesiune,  ca reacție la protestele extremei stângi. Statuile eliminate îi reprezentau pe judecătorul Roger B. Taney, generalii Robert E. Lee și Thomas „Stonewall” Jackson. O altă statuie reprezenta un monument pentru sodații și marinarii confederați, dar și pentru femeile confederate.

Scriitorul și blogger-ul Dorin Tudoran scrie, că, probabil, după decizia recentă a Bisericii din Virginia nu mai urmează decât eliminarea statuii lui Thomas Jeffersson. 

„Urmează Thomas Jeffersson...
Biserica din Virginia frecventată, timp de 20 de ani, de George Washington a hotărât să demonteze placa memorială dedicată primului președinte american.
De ce?
Numele lui Washington i-ar face pe unii enoriași să se simtă "nebineveniți și în nesiguranță”.
De-acum problema este rezolvată. Enoriașii cu pricina se vor simți mai mult decât bineveniți în locașurile de cult unde credincioșii nu se mai roagă lui Dumnezeu, ci Sfintei Terori a Corectitudinii Politice. Și se vor simți în perfectă siguranță la adăpostul vigilentului Big Brother laico-bisericesc.
Ce nu înțeleg enoriașii care nu se simt "bineveniți și în siguranță" din cauza unei plăci memoriale atestând că Washington a fost enoriașul bisericii este că fără oameni ca el, ei, enoriașii cu pricina, nu ar fi avut azi nici o biserică și, mai ales, o țară.
Donald Trump s-a înșelat în legătură cu multe lucruri. Nu însă și în legătură cu acesta:
"This week it's Robert E. Lee. I noticed that Stonewall Jackson is coming down. I wonder is it George Washington next week and is it Thomas Jefferson the week after? You know, you really do have to ask yourself, where does it stop?”
Urmează Thomas Jefferson…”