New York-ul a sărbătorit adoptarea legalizării avortului până în momentul nașterii prin aprinderea spiralei de 124 de metri de pe World Trade Center în roz.
 
Actul legislativ, numit „Legea pentru Sănătate Reproductivă”, reprezintă cea mai radicală legislație pro-avort din Statele Unite, scrie publicistul Cătălin Sturza într-un editorial pentru Adevărul.

Potrivit acestuia, guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a numit legislația „o victorie istorică pentru locuitorii New York-ului și pentru valorile noastre progresiste”. 

În continuare, în editorialul mai sus menționat, Cătălin Sturza identifică principalele modificări, foarte radicale, aduse de noua legislație, care au stârnit protestele opiniei publice. 

Pe scurt, aceste modificări includ: 
1. Redefinirea persoanei umane – copilul nenăscut, chiar atunci când este perfect viabil (la nouă luni împlinite, de pildă), nu mai este o persoană umană. 
2. Eliminarea în întregime a avortului din codul penal și eliminarea oricăror restricții sau condiții medicale sau de orice natură pentru avort până la șase luni. 
3. Introducerea prevederii că și persoane care nu sunt cadre medicale calificate în obstetrică și ginecologie pot să efectueze avorturi. Această prevedere ar putea să pună în pericol viața unor femei, în condițiile în care multe astfel de cadre medicale și de facilități nu vor fi pregătite să facă față complicațiilor asociate cu un avort în al treilea semestru de sarcină.
4. Legalizarea avortului până chiar în momentul nașterii – cu o condiție vagă: „dacă sănătatea femeii sau bunăstarea ei mentală sunt amenințate". Or, această precizare este extrem de fluidă și de permisivă – de exemplu, un copil poate să aibă un defect minor (o ureche lipsă), și acesta să fie un motiv acceptabil pentru avort. Bunăstarea mentală a mamei era amenințată – nu voia un copil cu un defect fizic minor. 
5. Eliminarea oricărei protecții legale pentru copilul din pântece – inclusiv în cazul în care un copil este ucis într-o situație de violență domestică. 

Potrivit lui Cătălin Sturza, în Virginia, Partidul Democrat a încercat să promoveze o lege similară, care ar fi permis avortul chiar până în momentul nașterii, însă în urma scandalului creat, legea a fost, se pare, retrasă sau suspendată. 

Totodată, subliniază publicistul, o parte din comunitatea medicală a condamnat ferm acest act legislativ – și a vorbit despre pericolele pe care el îl reprezintă. 
Astfel, Dr. Omar L. Hamada, Md, MBA a scris pe twitter (link aici): 

„Vreau să clarific un lucru, astfel încât să nu existe nici un fel de dubii. Sunt un medic obstretician ginecolog certificat care a facilitat nașterea a peste 2.500 de copii. Nu există nici măcar o singură boală a fătului sau a mamei care să necesite avortul în al treilea trimestru de sarcină. Nici măcar una. Naștere, da. Avort, nu.” 

Întreg editorialul semnat de Cătălin Sturza este disponibil aici:Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews