Președintele iranian, Hassan Rouhani, a calificat marți noile sancțiuni impuse luni de SUA drept „revoltătoare și prostești”, Casa Albă dând dovadă, în opinia sa, de „retard mintal”, potrivit BBC. Președintele SUA, Donald Trump, a răspuns marți pe Twitter acestei declarații „ignorante și jignitoare”, atrăgând atenția că liderii Iranului „nu înțeleg realitatea”.

„Declarația foarte ignorantă și insultătoare a Iranului, emisă astăzi, nu face decât să arate că acesta nu înțelege realitatea. Orice atac al Iranului asupra a orice este american va fi întâmpinat cu o grozavă și zdrobitoare forță. În unele zone, zdrobirea va însemna nimicire. Gata cu (politicile de tipul -n.r.) John Carry & Obama!”, a scris marți Donald Trump pe Twitter.

„Conducătorii Iranului nu înțeleg cuvintele Bunătate sau Compasiune, niciodată nu le-au înțeles. Din nefericire, ceea ce înțeleg ei este Forța și Puterea, iar SUA sunt de departe cea mai puternică forță militară din lume, cu 1500 miliarde de dolari investiți doar în ultimii doi ani.

Minunatul popor iranian îndură suferințe, și fără nici un motiv. Conducerea acestuia își cheltuie toți banii pe Teroare, și foarte puțin pe orice altceva. Statele Unite nu au uitat folosirea de către  Irana a dispozitivelor explozive artizanale (IED) și a perforatoarelor de blindate EFP (bombe), care au ucis 2000 de americani și au rănit pe mulți alții”, a adăugat Donald Trump marți pe Twitter.

În aceeași zi, ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, l-a acuzat într-o postare pe John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, de complot pentru declanșarea unui război împotriva Iranului, potrivit Reuters și Agerpres

„Vreți să știți de ce aceia cu un istoric dovedit al detestări diplomației sunt dintr-odată interesați de discuții? Citiți doar rețeta lui @AmbjohnBolton din 2017 pentru distrugerea #JCPOA”, a scris șeful diplomației iraniene marți pe Twitter, inserând un link către un articol semnat de John Bolton în National Review în 2017.
 
Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA) este acordul nuclear istoric semnat de Iran în 2015 cu marile puteri mondiale, în timpul celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama la președinția SUA.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews