Războiul din Siria s-a complicat și mai mult după ce un avion militar israelian a fost doborât de apărarea antiaeriană a regimului de la Damasc.

Aviația israeliană a ripostat prin noi atacuri asupra unor obiective ale armatei siriene, dar și ale forțelor iraniene care susțin regimul.
 
Presa israeliană consideră că sunt suficiente argumente pentru un război împotriva Hezbollah nu doar în Siria, ci și în Liban, acolo unde ultima confruntare majoră a avut loc în 2006.

În acest timp, tot pe teritoriul sirian, Turcia își continuă ofensiva împotriva luptătorilor kurzi. Dar aceștia opun rezistență, iar trupele turce au pierdut, ieri, 11 militari și un elicopter.

Deși Statul Islamic a fost învins aproape total, iar ultimele teritorii controlate de rebeli sunt bombardate fără cruțare, Siria devine tot mai mult teren de luptă pentru statele vecine.

În nord-estul țării, Turcia își continuă ofensiva împotriva kurzilor dar a înregistrat cele mai grele pierderi, într-un interval de 24 de ore, de la debutul operațiunii. Președintele turc a recunoscut că luptătorii kurzi au doborât un elicopter al armatei sale.

Cei doi piloți ai elicopterului și-au pierdut viața, iar alți nouă militari turci au fost uciși în luptele de la sol.

Lucrurile se complică pe frontul sirian

Un F-16 al fortelor israeliene a fost doborat în spațiul aerian controlat de Damasc. Cei doi piloți s-au catapultat, dar unul dintre ei este grav rănit. Presa israeliană insistă asupra faptului că, pentru prima dată din 1982, un avion israelian - în speță un F-16 - este doborât. „Regimul al-Assad e slăbit dar apărarea antiaeriană siriană se perfecționează" notează un comentator israelian citat de corespondentul RFI în Israel. Tot în presa israeliană se subliniază "îndrăzneala" Iranului de a trimite o dronă deasupra teritoriului statului evreu. "Este pentru prima dată că Israelul și Iranul se confruntă astfel, de unde deci și perspectiva unui război deschis și direct între cele două state" mai spun jurnaliștii israelieni, potrivit corespondentului RFI.

Guvernul israelian nu confirmă că avionul a fost doborât de sirieni dar premierul Benyamin Netanyahu a lansat un sever avertisment atât Siriei, cât și Iranului.

„Nu dorim o escaladare, dar suntem pregătiți pentru diferite scenarii” și cei care comit astfel de acte vor plăti scump, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei. Raidurile israeliene au vizat ținte iraniene și siriene în Siria după interceptarea unei drone lansate, potrivit armatei israeliene, din teritoriul sirian.

Ca represalii, avioanele israeliene au atacat opt obiective militare siriene și patru ale forțelor iraniene din Siria.
 
De cealaltă parte, Teheranul a acuzat Israelul de „minciună” și a subliniat dreptul Siriei la ”legitimă apărare". Teheranul a promis de asemenea "un răspuns implacabil în fața agresiunii israeliene” și a precizat că drona doborâtă de israelieni servea la combaterea „organizațiilor teroriste, cu precădere Daech”.
 
Între timp, Netanyahu a discutat, prin telefon, cu secretarul de stat american și cu președintele rus Vladimir Putin, care i-a cerut să evite o nouă confruntare în regiune.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews