Polonia și Ucraina au criticat vineri împreună Comisia Europeană după ce aceasta a dat concernului rus Gazprom autorizația să transporte o cantitate suplimentară de gaze naturale prin gazoductul Opal, care ocolește cele două țări, acestea considerând că astfel li se pune în pericol securitatea energetică, transmite AFP.

'Considerăm că această decizie trebuie revizuită, fără să ignorăm faptul că un asemenea demers poate fi dificil și dureros', au menționat președinții Andrzej Duda și Petro Poroșenko într-un text comun publicat după o întrevedere avută la Varșovia, relatează agerpres.ro.
 
Comisia Europeană a autorizat la sfârșitul lunii octombrie compania rusă Gazprom să utilizeze gazoductul Opal la o capacitate de 80%, față de nivelul de 50% stabilit anterior.

Gazoductul Opal este deținut de o filială germană a Gazprom, Wingas, și livrează Cehiei, prin Germania, gaze rusești aduse prin gazoductul Nord Stream care traversează Marea Baltică.

În textul difuzat vineri la Varșovia, președinții Andrzej Duda și Petro Poroșenko mai menționează că vor apăra interesele comune ale Poloniei și Ucrainei 'recurgând la toate mijloacele legale adecvate', fără să precizeze dacă intenționează să se adreseze justiției europene.

De asemenea, cei doi lideri estimează că decizia executivului comunitar contravine prevederilor acordului de asociere a Ucrainei la UE, 'subminează securitatea energetică a UE' și 'creează riscul unei perturbări evidente a transportului gazelor între Polonia și Ucraina și de reorientare a fluxurilor către alte state'.
 
Pe de altă parte, cei doi președinți consideră că poziția Comisiei Europene la acest capitol 'reprezintă o nouă încurajare pentru simpatizanții Rusiei în statele membre și în instituțiile UE'.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews