ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cariera politică a fostului președinte francez Nicolas Sarkozy s-a încheiat duminică, odată cu victoria surpriză a lui Francois Fillon în alegerile primare ale dreptei franceze. 
 
Revenirea lui Sarkozy în politică a fost un mare fâs. Deși s-a vrut din nou la vârful politicii din Hexagon, fostul președinte, al cărui nume se leagă de mai multe scandaluri, in special al finanțării campaniei sale din 2007 de către fostul lider libian Muammar Gaddafi, își poate lua adio de la aventura prezidențială.
 
Francezii nu pot uita că Sarkozy a fost cel care a decis, in 2011, primul, atacarea Libiei, in timpul intervenției NATO, pentru a dărâma regimul colonelului Gaddafi. Atacul forțelor franceze, susținut de cel al avioanelor libiene, asupra convoiului care îl transporta pe fostul lider libian, a dus, în final, la capturararea lui Ghaddafi de către așa zișii rebeli, și uciderea lui, în cel mai barbar mod.
 
Iar printre primii care au salutat asasinarea lui Gaddafi a fost Hillary Clinton, la acel moment șefa diplomației americane. Tot ea a fost cea care l-ar fi împins de la spate pe Barack Obama să se arunce într-o acțiune militară care a adus Libia în haosul de astăzi. Și pe care mulți continuă să îl impute acestui duo Sarkozy-Clinton, promotori ai unui război murdar.
 
Situația din Libia post Gaddafi este cea care a dus și la  o amploare fără precedent a islamismului fundamentalist în Africa occidentală, unde legea a început să fie făcută de gruparea teroristă Boko Haram.