ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, își declară neîncrederea în intențiile Rusiei care pregătește cel mai mare exercițiu militar la granița de Est a Alianței, Zapad 2017.  Exercițiile 'Zapad 2017' sunt prevăzute pentru 14 — 20 septembrie în vestul Rusiei și în Belarus, un aliat al Moscovei care are granițe cu Letonia, Lituania și Polonia.

Aproape 12.700 militari ruși și belaruși urmează să participe la aceste exerciții, potrivit guvernului de la Minsk, dar Lituania afirmă că în realitate vor fi mobilizați circa 100.000 de militari.

„Vom urmări foarte atent desfășurarea acestor exerciții”, a declarat șeful NATO după o întâlnire cu șefa guvernului polonez, Beata Szydlo.

Într-o discuție pe care a avut-o la Varșovia cu miniștri de Externe din patru țări NATO, Stoltenberg a spus că Rusia crește tensiunea militară în Europa prin manevrele pe care le pregătește. El a anunțat că Alianța Nord Atlantică va trimite doi reprezentanți care vor monitoriza desfășurările de trupe și tehnică militară ale Rusiei. La reuniunea de la Varșovia a participat și ministrul de Externe român, Teodor Meleșcanu.

Planul implică trupe la granițele a 4 țări membre NATO, Țările Baltice și Polonia, și cuprinde desfășurarea pe granița de Est a NATO a peste 100.000 de militari, un număr record de forțe militare. Armata rusă și cea din Belarus sunt angrenate în acest exercițiu militar, iar operațiunea poartă numele de cod "Zapad”, tradus"Vest”, în limba rusă. Exercițiul militar al Moscovei angajează trupe de aer, de uscat și aviatice.

Stoltenberg sustine că exercițiul Rusiei crește tensiunile între NATO și Moscova și sporește neîncrederea între cele două părți. Secretarul general al Alianței a precizat că este nevoie de transparență în efectuarea unor manevre de asemenea dimensiuni. Problema o reprezintă, de fapt, numărul de trupe care participă la acest exercițiu. Kremlinul a anunțat că ar urma să fie dizlocați în jur de 14.000 de militari, or, aceasta este limita acordurilor internaționale pe care o presupune prezența unor observatori militari. 
 
Oficialii NATO consideră că în realitate numărul militarilor care vor participa la manevrele din cadrul Zapad este cu mult mai mare.
 
La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat că Zapad 2017 nu este îndreptat împotriva nimănui și nu reprezintă un act de agresiune la adresa NATO.

În luna iulie, NATO a efectuat si ea un exercițiu militar, Saber Guardian, la care au participat 25.000 de militari, la care au participat trupe din 14 țări membre ale Alianței, printre care s-a numărat și România. NATO a verificat mobilitatea militarilor săi în condițiile unui atac pe aerian, terestru și naval.