ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova respinge acuzațiile „grave” și „iresponsabile” aduse de Muntenegru conform cărora structuri ale statului rus s-ar fi implicat în tentativa de lovitură de stat din această republică de la Marea Adriatică, anul trecut, în octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca „este regretabil că astfel de acuzații sunt rostite de înalți responsabili. Sunt cuvinte prea grave pentru a fi pronunțate și a nu fi bazate pe informații fiabile. Este o minimă responsabilitate".

„Constatăm zi de zi acuzații absurde împotriva Rusiei. Rusia nu a intervenit, nu intervine și nu intenționează să intervină în afacerile interne ale unui alt stat. Și în special nu în Muntenegru, cu care avem relații extrem de bune", a adăugat el.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a spus la rândul său că acuzațiile conform cărora Rusia ar fi ajutat la organizarea tentativei de stat din Muntenegru sunt neîntemeiate, scrie Agerpres.

Reacțiile vin după ce cotidianul britanic Sunday Telegraph a scris că oficiali britanici sunt de părere că autoritățile ruse s-ar fi aflat în spatele planului din octombrie 2016 de a-l ucide pe fostul premierul muntenegrean Milo Djukanovici, pro-occidental.

Tot duminică, procurorul general al Muntenegrului, Milivoje Katnici, a afirmat că un diplomat rus identificat ca Eduard Șișmakov, 'adjunct al atașatului militar rus din Polonia', a fost implicat în complot. Procurorul a mai precizat că structuri ale statului rus s-ar fi implicat în complotul dejucat în ziua alegerilor legislative, care ar fi avut ca obiectiv să împiedice aderarea Muntenegrului la NATO.
 
În ziua alegerilor din octombrie, autoritățile din Muntenegru au arestat 20 de persoane din Serbia sub acuzația că ar fi plănuit atacuri armate împotriva statului.

Ulterior, autoritățile muntenegrene au spus că naționaliști ruși au fost implicați într-o tentativă de a-l asasina pe fostul premier Milo Djukanovic și de a aduce un lider al opoziției la putere.