ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus este "principala țintă” a anchetei jurnalistice Panama Papers, cu privire la firme offshore, însă Vladimir Putin nu este implicat, afirmă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit documentelor Panama Papers, dezvăluite de peste 100 de publicații, apropiați ai lui Putin, inclusiv un violoncelist celebru, ar fi implicați în asemenea activități. 

"Principala țintă a acestei dezinformări este președintele nostru, mai ales în contextul viitoarelor alegeri parlamentare și (…) pe termen mai lung – mă refer la alegerile prezidențiale de peste doi ani”, a declarat Dmitri Peskov, citat de Reuters. "Nu există nicio informație concretă referitoare la președinte, ci doar insinuări, speculații și comentarii care nu necesită comentarii", a spus Peskov. 
 
Oficialul rus a explicat că, deși Putin nu apare nicăieri în aceste documente, "este evident pentru noi că ținta principală a acestor scurgeri de informații a fost președintele rus".
 
"Cunoaștem, de asemenea, această așa- isă comunitate de jurnaliști și este clar pentru noi că mulți dintre ei sunt foști reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA și ai CIA, precum și ai altor agenții de informații", a spus Peskov, adăugând că Moscova "știe cine a fondat această organizație, International Consortium of Investigative Journalists (ICJ).

Furnizate inițial publicației germane Süddeutsche Zeitung de către o sursă anonimă, aceste documente, care par a fi cea mai mare scurgere de informații financiare secrete ajunse până în prezent în posesia presei, arată cum persoane din anturajul liderului de la Kremlin ar fi deturnat de-a lungul anilor prin intermediul companiilor offshore sute de milioane de euro din bani publici în folosul oligarhiei financiare ruse.
 
Acești oameni sunt prietenii președintelui Putin, notează Le Monde. Toți provin din zona Sankt-Petersburg, unde ofițerul KGB Vladimir Putin a fost la începutul anilor '90 eminența cenușie a primarului celui de-al doilea oraș al Rusiei. Mai târziu, au devenit miniștri sau miliardari, reprezentanți ai noii oligarhii ruse.

Tehnicile folosite pentru a scoate din Rusia sume colosale de bani arată o creativitate deosebită: credite acordate de băncile publice ruse și care nu au mai fost rambursate niciodată, împrumuturi transferate din mână în mână până când s-au evaporat, cesiunea de acțiuni fictive, onorarii nejustificate pentru activități de 'consultanță', despăgubiri acordate în schimbul unor pretinse operațiuni comerciale nereușite. Ziariștii de investigație reuniți în ICIJ estimează că prin astfel de metode aproape un miliard de euro au ajuns în paradisurile fiscale din Caraibe în perioada 2009-2011 cu ajutorul unor societăți paravan manevrate de oligarhii ruși.

Recurgerea la societățile offshore a permis regimului oligarhic rus să instituie un control discret asupra sectoarelor strategice ale economiei, în special mass-media. Avocații companiei de consultanță Mossack Fonseca, cea care între anii 1977 și 2015 a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii, au executat docil montajele financiare cerute de clienții lor ruși, dar documentele relevă că ei erau uneori preocupați de imprudența acestora.

Pivotul rus al acestor montaje financiare offshore este o bancă din Sankt-Petersburg, Bank Rossia, asistată de o societate discretă de avocați elvețieni. Un responsabil de la Casa Albă a descris-o în 2014 drept o 'bancă a prietenilor'. Acționarul ei principal este Iuri Kovalciuk, considerat 'bancherul personal' al președintelui Vladimir Putin.