Hristo Stoichkov, fostul jucător al lui FC Barcelona, va fi privat de titlul său de consul onorific în Spania din cauza susținerii sale afișate pentru independența Cataloniei, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria.

”Am lansat o procedură pentru a-i retrage lui Hristo Stoichkov atribuțiile de consul onorific în Spania, cu sediul la Barcelona”, a precizat sursa citată.

„Îndeplinirea misiunii sale de consul onorific este compromisă în viitor deoarece ultimele sale luări de poziție au făcut dificilă comunicarea cu autoritățile spaniole oficiale”, a explicat ministerul bulgar într-un comunicat.

Autor a 162 de goluri cu Barca între 1990 și 1998 și rămas foarte atașat de Catalonia, Hristo Stoichkov și-a exprimat în mai multe rânduri susținerea pentru independența regiunii, unde spune că vrea să continue să trăiască.

„Puțin îmi pasă de Spania, ceea ce mă interesează sunt oamenii din Catalonia”, a declarat el săptămâna trecută la televiziunea publică bulgară.

De cinci ori câștigător al Campionatului Spaniei cu Barca, Stoichkov (51 ani) a câștigat și Cupa Campionilor Europeni (actuala Ligă a Campionilor) cu clubul catalan în 1992.

Numit consul onorific în 2011, fostul fotbalist trăiește astăzi în principal în Statele Unite, a precizat ministerul.