ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victoria lui Boris Johnson la alegerile din Marea Britanie a adus după sine și reacții ale liderilor europeni. 
 
Noul comisar european însărcinat cu piața unică și domeniul digital Thierry Breton a dat asigurări vineri că este necesar ca Bruxellesul să-și ”reconstruiască” relațiile cu Londra, mai ales în sectorul comercial, după o victorie zdrobitoare a lui Boris Johnson în alegerile legislative, care urmează să conducă la un Brexit la sfârșitul lui ianuarie, relatează AFP.
 
”Acum este necesar să se reconstruiască relațiile cu Marea Britanie, care este un partener important”, a declarat comisarul la postul de radio RTL, de la Bruxelles. Breton și-a exprimat dorința ”legării” unor negocieri comerciale ”echilibrate” cu Marea Britanie. 
 
Și cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat dorința de a exista un „parteneriat strâns” cu Londra după „victoria clară” a Partidului Conservator, condus de Boris Johnson.
 
„Felicitări, Boris Johnson, pentru victoria ta răsunătoare! Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru cooperarea solidă și prietenia dintre țările noastre'', indică o declarație pe Twitter a șefei executivului german.

De asemenea, ministrul de externe german Heiko Maas a spus că țara sa dorește ca parteneriatul cu Londra să rămână strâns și după Brexit, atât pe plan economic, cât și în domeniul politicii externe și al securității.

Maas, membru al Partidului Social-Democrat (SPD), care participă alături de conservatori la guvernare, a apreciat de asemenea că britanicii vor avea dreptul de a reveni la un moment dat în interiorul blocului comunitar dacă vor dori acest lucru.

Partidul Conservator (Tories) al lui Boris Johnson a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile legislative anticipate de joi în regatul Unit, care urmează să-i permită să scoață țara din Uniunea Europeană la 31 ianuarie