ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Surse militare israeliene citate de Haaretz sustin ca ar fi respins o racheta trasa in premiera din Yemen, de gruparile Houthi. Racheta ar fi strabatut toata Peninsula Arabica, peste Arabia Saudita si Iordania.

Intre timp, blindatele armatei din Israel au inconjurat orasul Gaza, unde ar fi suferit deja 19 pierderi. Internetul, apa, curentul, furnizarea de medicamente si alimente sunt taiate intr-un asediu ca al cetatilor medievale.

In randul populatiei palestiniene, numarul mortilor a depasit 9.000, dintre care 3.700 de copii si 2.300 de femei. Doar la tabara de refugiati lovita doua zile la rand sunt anuntate 195 de decese.

Spitalele sunt coplesite de cei 32.000 de raniti, intre care peste 6.000 de copii si de lipsa resurselor, potrivit Al Jazeera.

Multi raniti pier sub daramaturi in lipsa echipelor de interventie. Sunt 2.000 de raniti si in Cisiordania, desi acolo nu activeaza Hamas.

De asemenea, 19 tinte au fost lovite si in Liban, de unde Casa Alba sustine ca se asteapta la o riposta deplina a Hezbollah.

*

Amnesty International acuză Israelul de crime de razboi si in Liban. Intre 10 si 16 octombrie, a folosit bombe cu fosfor alb in bombardamente in sudul Libanului cu populatie civila.

Fosforul alb e un explozibil incendiar, care produce temperaturi foarte mari si fum dens, care afecfeaza organele interne. Focul lui nu poate fi stins cu apa si o arsura pe 10% din suprafata corpului e considerata letala.

Se naste intrebarea: Tribunalul Penal International va emite mandat de arestare si pentru Bibi Netanyahu, cum a emis pentru Putin? Ca dovezile se cam aduna.

*

Documentul preluat de Wikileaks, care dezvăluie planul epurării etnice din Gaza, e validat și de Associated Press, cea mai mare agenție de presă americană, care întâmplător are conducere evreiască. Planul în mai multe etape vorbește de evacuare (deja în desfășurare) și construirea unor orașe de corturi în deșertul Sinai, pe teritoriul Egiptului.

Așezările, lipsite de orice infrastructură trebuiau să aibă un caracter temporar, dar să rămână pentru totdeauna, la fel cum se întâmplă cu milioanele de palestinieni dislocați din 48 încoace în Liban, Siria, Iordania și alte țări, cărora nu li se mai permite întoarcerea. Ca variante alternative, dacă Egiptul nu acceptă să ia două milioane de oameni fără adăpost erau livrarea către Canada și Europa. (Cum intre timp, Egiptul a aflat si se opune categoric, doar acestea raman.)

Hârtia a apărut inițial pe un site din Israel, Mekomit, care a garantat că e verificat de surse din Ministerul Informațiilor. După apariție, reprezentanți ai cabinetului Netanyahu nu au spus că ar fi fals, dar au încercat să îl minimalizeze ca „exercițiu de imaginație, nu plan propriu-zis”. Documentul e datat 13 octombrie, la 6 zile după atacul Hamas, dar dacă ar fi existat tratative cu Egiptul, ideea trebuie să fi fost mai veche. În aceeași zi cu documentul secret, guvernul a emis și ordinul public pentru 1,1 milioane de locuitori din Gaza să evacueze nordul fâșiei.

„Soluția” nu ar schimba cu nimic presupusul obiectiv al campaniei, de eliminare a Hamas, mutând la câțiva kilometri aceeași populație împotriva căreia s-a construit marele zid al penitenciarului numit Gaza. Ostilitatea populației care a votat Hamas după zeci de ani de bombardamente și politică de apartheid, nu s-ar stinge prin mutarea în deșert. După cum e greu de crezut că demolarea sau distrugerea a peste 40% din apartamentele din Gaza în ultimele trei săptămâni e de natură să îi facă pe supraviețuitori să își schimbe sentimentele față de Israel și să simpatizeze mai mult vreun ipotetic partid al reconcilierii.

Un fapt interesant. Presa continuă să folosească două sintagme mincinoase: „Războiul din Israel” (pentru ceva ce se întâmplă în afara granițelor sale) și „Războiul dintre Israel și Hamas”. Dar toate țintele bombardate sunt civile: blocuri de locuit, spitale, moschei, biserici, tabere de refugiați, sedii de presă și reprezentanțe ONU. Sub toate ni se spune că se aflau ascunși militanți Hamas și că e vina celor care nu au ascultat ordinul de evacuare.

După o asemenea logică bolnavă, și teroriștii Hamas ar putea spune că vizau militanți ai forțelor militare israeliene (unde serviciul militar e obligatoriu și pentru bărbați și pentru femei). Sau că și ei au dat un ordin de evacuare ignorat când au spus că vor toată Palestina pentru ei.

Dar trecând peste bătălia cuvintelor, ce nu remarcă nimeni e că nu există nicio ripostă din partea Hamas la aceste bombardamente. Dacă toată Gaza e împânzită cu tuneluri, depozite de rachete și e o mega-armată ascunsă acolo, de ce nu trag cu rachetele alea când sunt atacați? Pentru ce le păstrează?

Situația îmi ridică și mai mari semne de întrebare chiar despre capacitatea de a organiza un atac atât de bine coordonat pe 7 octombrie, la care se presupune că au participat sute de teroriști. Dacă proiectilele pe care se spune că le lansează ar produce victime, cu siguranță ar fi intens mediatizate.

În ultimele săptămâni organizația pare o fantomă, ca Al Qaeda, dispărută prin peșteri în Tora Bora, dar capabilă de atacuri ultra-sofisticate în New York.

REACȚIUNEA