ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că lista de solicitări trimisă Qatarului de patru state arabe este contrară „dreptului internațional" pentru că aduce atingere suveranității unui stat, iar apelurile ca Ankara să închidă baza militare turcă din această țară sunt lipsite de respect.

 Patru țări arabe care boicotează Qatarul pentru presupusa susținere a terorismului au formulat vineri o serie de solicitări adresate Administrației de la Doha, cerând inclusiv închiderea unei baze militare turce din țară, oprirea televiziunii Al Jazeera, sistarea legăturilor cu Iranul și predarea tuturor teroriștilor.

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, ministerul de Externe de la Doha, a declarat că solicitările formulate de patru state arabe pentru anularea sancțiunilor nu sunt nici rezonabile și nici realizabile.

„Aprobăm și apreciem atitudinea Qatarului în ceea ce privește lista de 13 solicitări", a declarat Erdogan, care a adăugat că lista "contravine dreptului internațional întrucât nu este permisă atacarea ori intervenția asupra suveranității unei țări", informează agenția de știri Reuters.

Liderul de la Ankara a mai declarat că apelurile ca Ankara să închidă baza militară pe care o are în Qatar denotă „lipsă de respect față de Turcia".

Guvernul de la Ankara, cel mai puternic aliat din regiune al autorităților de la Doha, a trimis în Qatar aproximativ o sută de avioane cu provizii de la începutul crizei din zona Golfului. Mai mult, Turcia a adoptat legislația necesară pentru suplimentarea efectivelor militare desfășurate la baza turcă din Qatar.

Erdogan a mai declarat că s-a oferit să stabilească o bază militară și în Arabia Saudită, însă n-a primit niciodată un răspuns clar în această privință.