ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inculparea în Statelor Unite a unui grup de gărzi de corp turce ce au fost implicate în violențe în Washington a stârnit un scandal uriaș.

Președintele turc Recep Erdogan s-a declarat revoltat de această deciziei a justiției americane numind-o „scandaloasă".

„Acesta este un scandal total. Este un semn scandalos despre cum funcționează justiția în Statele Unite", a afirmat Recep Erdogan după rugăciunea pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Adha, conform agenției Reuters.

Marți, un mare juriu din Statele Unite a decis pune sub acuzare a 19 persoane, dintre care 15 membri ai forțelor de securitate turce, ca urmare a violențelor izbucnite în Washington între protestari și personalul de securitate a lui Erdogan. Incidentul a avut loc după întrevederea între președintele turc și Donald Trump.

„Toți cei 19 inculpați au fost acuzați de conspirație pentru comiterea unei infracțiuni de violență, cu circumstanțe agravante", susține acuzarea. Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia ar putea primi până la 15 ani. 

Violențele surprinse în imagini video au dus la înrăutățirea relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Turcia, țări aliate NATO, relații deja tensionate ca urmare a prezenței în SUA a clericului Fethullah Gulen, acuzat de autoritățile de la Ankara de organizarea tentativei eșuate de lovitură de stat de anul trecut.