ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc, Recep Erdogan, a numit Olanda o „republică bananieră” și a amenințat că olandezii „vor plăti prețul” pentru decizia de împiedica manifestații ale comunității turce la care urmau să participe miniștri din guvernul de la Ankara.

„Ce ați vrea să rezolvăm? Să vedem! Deocamdată nu ați plătit prețul. Mai întâi trebuie să plătiți factura. Olanda nu s-a comportat ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, ci ca o republică bananieră”, a declarat Erdogan într-un discurs pe care l-a ținut în orașul Kocaeli, din estul Turciei, în care s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea atenuării tensiunilor în relațiile cu Olanda.

Olandezii au interzis avionului la bordul căruia se afla ministrul de externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rotterdam și a expulzat-o, de asemenea, pe ministrul turc al familiei, Betul Sayan Kaya, cei doi oficiali de la Ankara dorind să participe în Olanda la mitinguri organizate de comunitatea turcă pentru a susține reforma constituțională promovată de Erdogan.

Premierul olandez, Mark Rutte, al cărui partid liberal își dispută, la alegerile de miercuri, primul loc cu formațiunea extremei drepte antimusulmane condusă de Geert Wilders, a declarat că a împiedicat desfășurarea acelor mitinguri din rațiuni de securitate. El a mai spus că dorește o detensionare a situației, dar nu a prezentat scuzele cerute de autoritățile de la Ankara, scrie Agerpres.

Erdogan a declarat vehement că dacă Rutte sacrifică relația cu Turcia pentru alegerile din 15 martie și, în consecință „va plăti prețul”. „Occidentul și-a arătat adevărata față. Credeam că nazismul e terminat, dar m-am înșelat. De fapt, nazismul se întoarce în Occident”, a replicat Erdogan.