ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata turcă se va subordona, în viitor, direct președintelui Recep Tayyip Erdogan, fără să mai aibă vreo legătură cu Ministerul Apărării, a informat Binali Yildirim, premierul Turciei.

 Acesta a mai estimat că trecerea de la actualul sistem parlamentar de guvernare la unul de tip prezidențial, în care șeful statului să poată avea toată puterea executivă, este doar o chestiune de timp, modificare solicitată, de altfel ,în mai multe rânduri de Erdogan în urma loviturii de stat de săptămâna trecută.
 
„Statul Major al Armatei nu va mai fi dependent de Ministerul Apărării. Atunci când va fi implementat sistemul de tip prezidențial, armata va fi subordonată președinției", a declarat șeful guvernului de la Ankara, într-un interviu acordat pentru televiziunea ATV-A Haber și citat de agenția EFE.

 Prim ministrul nu a precizat data de la care vor fi aplicate aceste modificări, dar s-a arătat foarte sigur de faptul că Turcia va trece de la actualul sistem parlamentar, în care președintele are un rol mai mult formal, la o formă de conducere în care liderul statului să poată beneficia de toate puterea executivă, fapt pe care și Erdogan l-a cerut insistent, în nenumărate rânduri, în urma loviturii de stat.
 
Lucrul care stă în calea acestei schimbări care, după cum arată unii oficiali din guvern, „este deja un fapt" ar fi o reformă constituțională care s-ar putea produce doar cu întrunirea unei majorități în Parlament, concret, cu acordul a două treimi dintre aleșii poporului turc.

După lovitura de stat eșuată de săptămâna trecută, președintele Turciei, Recep Erdogan, a început epurări masive în toate sferele sociale, mai ales în armată și învățământ, invocând legături cu organizația clericului Fethullah Gulen. Astfel, peste 15.000 de profesori din sistemul educațional de stat din Turcia au fost suspendați din funcție, în timp ce altor 21.000 de profesori din sistemul privat li s-au suspendat licențele de profesie, iar mai mult de 1.500 de decani din toate universitățile din țară au fost somați să demisioneze.

Tot la începutul săptămânii trecute, autoritatea audiovizuală turcă a suspendat licențele de emise pentru 24 de posturi de televiziune și radio, pentru aceeași acuzație. Câteva sute de angajați ai Guvernului au fost demiși, la fel ca și aproximativ 100 de membri ai serviciilor secrete. marți, au mai fost demiși câteva sute de angajați ai Guvernului și 100 de angajați ai serviciilor secrete.