ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, amenință statele europene cu transferul de refugiați de origine siriană, localizați în prezent pe teritoriul Turciei, dacă Blocul european va continua să catalogheze acțiunea întreprinsă de Ankara în Siria ca fiind o „ocupație” militară, relatează Al Jazeera, potrivit Mediafax.

Erdogan a atras atenția asupra manierei în care comunitatea internațională se raportează la demersul Turciei, pe care îl cataloghează ca fiind o formă de „ocupație” militară, după ce liderii mai multor state au condamnat hotărârea autorităților de la Ankara de a ataca statul sirian.

„Noi vom deschide porțile și vom trimite 3.6 milioane de refugiați sirieni către voi”, a declarat Erdogan, în cadrul unui discurs în fața partidului său, Justiție și Dezvoltare, răspunzând criticilor statelor europene.
 
Șeful de stat turc a reiterat scopul demersului său militar ce constă în eliminarea elementului terorist de pe teritoriul statului său, și nu invadarea Siriei. „Ei nu sunt onești, ei doar aruncă vorbe”, referindu-se la criticii externi; „noi creăm acțiune, care e diferența noastră”, a transmis Erdogan.

Bilanțul victimelor atacurilor declanșate miercuri este de 109 de „teroriști uciși”, conform declarațiilor președintelui Erdogan.

Armata Turciei a lansat miercuri operațiuni militare în nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administrația Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul și nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia. Trupele turce vor pătrunde „în Siria pentru a neutraliza o amenințare de lungă durată la adresa Turciei", a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al președintelui Recep Tayyip Erdogan.