ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arabia Saudită a executat 47 de persoane acuzate de terorism, inclusiv proeminentul cleric musulman șiit Nimr al-Nimr, au declarat surse ale Ministerului de Interne, citate de Reunters. Cele mai multe dintre persoanele executate au fost implicate într-o serie de atacuri efectuate de gruparea teroristă Al-Qaeda între 2003 și 2006.

Iranul a avertizat că executare lui al-Nimr "ar putea costa scump Arabia Saudită".

Nimr al-Nimr, împreună cu alți șase condamnați, au fost acuzați de orchestrarea protestelor anti-guvernamentale din 2011 și 2013, în care au murit 20 de persoane. La inceputul acestui an, Curtea Supremă a Regatului a respins un recurs împotriva sentinței de condamnare la moarte a clericului șiit.

În Arabia Saudită au avut loc cel puțin 158 de execuții în 2015, decapitările atingând cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, conform datelor obținute de grupurile pentru drepturile omului.

Adam Coolge, cercetator în Orientul Mijlociu pentru Human Rights Watch, a declarat că Arabia Saudită a executat aproape două ori mai mulți oameni în 2015, decât în 2014. Recordul morbid în deține însă anul 1995, când regatul din Golf executat 192 de persoane.