ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul celui mai recent conflict dintre Israel și Turcia, Knesset-ul este gata să voteze legea care recunoaște Genocidul Armean. Astfel de propuneri au mai avut loc și înainte, însă până acum guvernul israelian a ignorat orice fel de demers de recunoaștere a genocidului armean, de către Knesset. Ținând cont de tensiunile actuale, recunoașterea genocidului armean în acest moment reprezintă cea mai bună ocazie pentru Israel de a da o palmă inamicului său, Turcia.

Înaintea votului asupra acestei propuneri din plenul parlamentului israelian, deputata Tamar Zandberg, din cadrul  partidului de opoziție Meretz a declarat că acest calendar nu are nimic de-a face cu agravarea tensiunilor cu Ankara, scrie Haaretz.

„Această problemă a făcut obiectul unor dispute politice de mult timp. Nerecunoașterea genocidului armean este o lipsă de moralitate pentru Israel”, a subliniat Tamar Zandberg.

Potrivit acesteia, o discuție în plen ar fi „o inițiativă importantă pentru mesajul moral pe care Israelul vrea să-l trimită întregii lumi”.


În ultimii 30 de ani, formațiunea Meretz militează pentru recunoașterea masacrului armenilor comis de turcii otomani în 1915-1917 drept „genocid”, dar guvernele israeliene au respins încercările aleșilor partidului Meretz, din cauza evoluției oscilante a relațiilor bilaterale din ultimii ani  cu Turcia

Creșterea tensiunilor între Israel și Turcia  din ultima perioadă de tine blochează normalizarea relațiilor bilaterale dintre cele două state care au fost marcate în 2010 de o gravă criză diplomatică, declanșată pe fondul unui raid aerian israelian împotriva unei nave turce, care se îndrepta spre Gaza.


În momentul de față, cele două țări își aplică reciproc sancțiuni diplomatice din 14 mai. Ankara i-a trimis acasă pe ambasadorul Israelului din Turcia și pe consulul general israelian, de la Istanbul. La rândul său, Israelul a luat o măsură similară împotriva consulului general turc la Ierusalim.

Genocidul armean este primul masacru al secolului XX. Acesta a avut loc pe teritoriul Imperiului Otoman între anii 1915-1923, devenind un precedent pentru genocidurile și crimele de acest gen care au urmat. Printre acestea se numără: Holocaustul evreilor, genocidurile din Rwanda, Cambodgia, Birmania și Bosnia,  scrie historia.com.