ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 01 octombrie, separatiștii catalani au încercat să pună în practică un referendum pentru indepedența regiunii față de Spania.

Declarat ilegal de către Curtea Constituțională, referendumul punea alegătorii în fața unei alegeri: înlăuntrul sau în afara Spaniei. Intervenția decisă a forțelor de ordine a făcut ca majoritatea secțiilor amenajate să fie închise, dar situația a degenerat în violență.

Unul dintre opozanții mișcării de independență a Cataluniei este fostul secretar general al NATO, Javier Solana.

Într-un editorial publicat în New York Times chiar în ajunul referendumului, Solana deplângea „planurile separatiste” ale partidelor politice care doresc secesiunea Calaluniei. 

„Problema cu mișcarea pentru referendum este că liderii catalani nu iau în calcul procedurile democratice. Guvernul de la Madrid și Curtea (constituțională - n.n) au stabilit că referendumul este ilegal. Dar partidele politice catalane care favorizează secesiune și-au accelerat planurile separatiste, neconstituționale”.

Această poziție ilustrează parcă înțelepciunea populară românească, „ce ție nu-ți place altuia nu-i face”, mai ales că acum 10 ani, într-un caz asemănător, Javier Solana a susținut prin vorbă și prin faptă, secesiunea provinciei Kosovo față de Serbia.

Pe vremea aceea, din postura de Secretar General al NATO, Javier Solana a susținut și ordonat bombardarea Iugoslaviei de către NATO și intervenția armată de partea rebelilor albanezi.

La fel ca și acum, mișcărea albaneză nu era doar ilegală și neconstituțională - ne-existând un drept al provinciei Kosovo la secesiune - dar era și teroristă, Armata de Eliberare a Kosovo (KLA) atacând instituții de stat și unități militare.

„Chestiunea Kosovo reprezintă un caz special ce nu poate fi comparat cu nicio altă regiune”, spunea Javier Solana, cu referire la declararea independenței provinciei Kosovo, cu mai bine de un an înainte ca aceasta să se producă. În sprijinul afirmațiilor sale, Solana aducea chiar problema separării unilaterale a Croației, Sloveniei și Bosniei din Republica Federală a Iugoslaviei, ca argument pentru o altă separare declarată unilateral, cea a provinciei Kosovo! Dacă în cazul Kosovo, declararea unilaterală a independenței este bună, în cazul Cataluniei, nu, în opinia lui Javier Solana.


Regizorul sârb, Boris Malagurski, a tras concluzia amară: „Spania nu a recunoscut independența Kosovo, dar a făcut totul ca ea să se producă. Avioanele F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole au fost primele care au bombardat Belgradul, în timp ce politicianul spaniol Javier Solana, pe-atunci secretar general NATO, a ordonat bombardarea Serbiei. Și asta pentru că Belgradul s-a opus separatismului Kosovar, care acționează acum la Barcelona”.