ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu două săptămâni, grecii spuneau prin referendum NU măsurilor de austeritate. Astăzi, grecii s-au trezit de la primele ore cu povara reală a noilor măsuri de austeritate: TVA-ul a crescut la 23%.

Taxa pe valoare adăugată a fost majorată la 23% pentru cele mai multe produse şi servicii.Asta înseamnă preţuri mai mari cu zece procente în magazine, restaurante şi pentru transport. 

Este doar prima etapă din planul asumat de Atena în faţa creditorilor internaţionali ce include şi tăieri de pensii, majorarea unor impozite şi privatizarea unor active de stat.

În această dimineaţă, Guvernul elen a iniţiat şi procedura de plată către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană. Are de virat 6,2 miliarde de euro, bani ce provin din ajutorul de urgenţă convenit săptămâna trecută. Există, însă, şi o veste bună pentru greci. Băncile şi-au reluat activitatea după trei săptămâni de blocaj. Cu toate acestea, rămân în vigoare anumite restricţii precum cea care limitează retragerile în numerar la 420 de euro pe săptămână.

Noile cote ale taxei pe valoare adăugată au fost implementate. Plafonul general a fost fixat la 23%, ceea ce reprezintă o majorare de 10 procente pentru cele mai multe produse şi servicii. Acest lucru se traduce prin preţuri mai mari la aproape toate produsele din magazine, dar şi în restaurante sau transporturi, de la autobuz până la feribot şi avion. Unii comercianţi au mai adăugat şi ceva în plus pe lângă majorarea impusă prin lege.