ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegătorii din Republica Irlanda votează într-un referendum asupra legalizării căsătoriilor între persoane de același sex. Irlanda ar putea deveni primul stat independent din lume care aprobă egalitatea căsătoriilor prin plebiscit, arată sondajele de opinie.

Clasa politică susține aprobarea amendamentului constituțional, dar Biserica Catolică, se opune legalizării mariajelor intre persoane de același sex, transmite RFI.

Cetățenii cu drept de vot se pronunță asupra introducerii în Constituție a următorului text: "Căsătoria poate fi contractată potrivit legii între două persoane fără a ține cont de sexul lor.” În acest fel, electoratul este chemat să ratifice proiectul de lege adoptat deja de parlamentul Irlandei în luna martie 2015.

Sondajele de opinie au indicat sprijin destul de solid în favoarea "DA”-ului, deși în ultimele zile ale campaniei "NU”-ul pare să fi fost în urcare.

Experiența trecutelor referendumuri arată că sondajele nu sunt prea fiabile în acest gen de consultare electorală în Irlanda, mai ales când vine vorba de prezență la vot.

DA-ul este sprijinit de majoritatea politicienilor, de alegătorii mai tineri și de cei din mediul urban, în timp ce NU-ul are susținerea clerului catolic, a persoanelor mai în vârstă și a celor din mediul rural.
 
Printre personalitățile care susțin DA-ul se numără actorul Colin Farrell, cântărețul Bono și fostul internațional de rugby Brian O’Driscoll.

În opoziție se situează primatul catolic al Irlandei, Arhiepiscopul Dublin-ului, Diamuid Martin, care a spus "nu doresc să bag pe gâtul oamenilor vederi religioase, dar cred că o căsătorie trebuie să fie între un bărbat și o femeie”.

Influența Bisericii Catolice a suferit o diminuare semnificativă în ultimele decenii ca urmare a dezvălurii unor scandaluri în care preoți au fost implicați în abuzuri sexuale asupra unor credincioși, inclusiv minori.