ACTUALIZARE 08:00 Biroul Național Electoral (NVI) din Ungaria a anunțat oficial că referendumul din Ungaria privind cotele de imigranți impuse de UE este invalid deoarece numărul de voturi valabil exprimate nu a atins pragul de 50 la sută plus unu, relatează MTI.

 Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional în legătură cu rezultatul referendumului privind cotele de imigranți, relatează MTI.

Orban a spus că a doua sarcină urgentă care trebuie îndeplinită este punerea în aplicare la Bruxelles a rezultatului referendumului.

Întrebarea este simplă, a spus Orban.

„Poate Bruxellesul, comunitatea democratică a statelor europene, să își impună voința într-un stat membru în care peste 90 la sută din participanții la vot resping acea voință?". El a promis că va face totul pentru a se asigura că acest lucru să nu se va întâmpla.

Șeful NVI Ilona Palffy a declarat că după numărarea a 98,82 la sută din voturi, numărul de voturi valide a fost de 3,2 milioane.

Pentru ca referendumul să fi fost declarat valid ar fi fost nevoie de peste 4,1 milioane de voturi.

Știre inițială

Circa 95% dintre cetățenii unguri care au participat duminică la referendumul privind cotele obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene au votat împotriva acestor cote, relevă un sondaj, însă rata participării la urne este estimată la circa 45%, sub pragul de 50% necesar validării scrutinului, relatează agenția Reuters.

Autoritățile maghiare au anunțat închiderea secțiilor de votare la ora locală 19.00 (20.00 ora României), iar primele sondaje de opinie indică faptul că referendumul va fi invalidat ca urmare a prezenței reduse la urne - doar 45%, sub pragul obligatoriu de 50%. Conform sondajului, 95% din alegătorii care au votat ar fi decis în favoarea respingerii cotelor de migranți obligatorii impuse de Bruxelles, potrivit digi24.

Premierul Viktor Orban, care a convocat scrutinul poplar, este sigur că tabăra NU, care respinge relocarea imigranților pe teritoriul Ungariei, va câștiga.