ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regatul Unit a anunțat sâmbătă că întrerupe publicarea zilnică a numărului de decese după infectarea cu coronavirus, din cauza suspiciunilor că bilanțurile anterioare ar putea fi exagerate, informează Reuters.

Guvernul de la Londra a ordonat revizuirea modului de calcul al datelor, după ce mai mulți oameni de știință au susținut că autoritatea sanitară din Anglia (Public Health England, PHE), care gestionează epidemiile, prezintă rezultate distorsionate față de celelalte regiuni din Regatul Unit.

„În prezent decesele zilnice iau în considerare toate persoanele testate pozitiv la coronavirus și decedate ulterior, fără o separare între data testării și data decesului", arată un mesaj publicat pe site-ul de internet al guvernului.
 
„Au existat afirmații că lipsa unei separări ar putea distorsiona numărul zilnic de decese. De aceea, întrerupem publicarea numărului zilnic până la rezolvare”.

Regatul Unit este țara europeană cea mai afectată de epidemia de coronavirus, cu un bilanț oficial de peste 45.000 de morți. Guvernul britanic a susținut însă că comparațiile între state pot fi înșelătoare, deoarece modurile de înregistrare a deceselor sunt diferite.

Ministrul sănătății, Matt Hancock, a ordonat vineri revizuirea rapoartelor PHE privind epidemia de coronavirus, care includ și decesele unor pacienți vindecați de coronavirus care au murit ulterior „chiar și de infarct sau călcați de autobuz după trei luni”.

În parelel un studiu realizat de Universitatea Oxford relevă posibilitatea unei supraestimări a numărului victimelor noului coronavirus în afara mediului spitalicesc în Anglia, relatează AFP. Regatul Unit înregistrează 45.000 de decese acuzate de COVID-19, iar Guvernul Boris Johnson este aspru criticat pentru cum a gestionat epidemia.
 
Într-un studiu intitulat ”De ce nu se poate vindeca nimeni niciodată de COVID-19 în Anglia – o anomalie statistică”, cercetătorii britanici arată că potrivit metodei folosite de către autoritățile sanitare – Public Health England (PHE) -, ”un pacient testat pozitiv dar îngrijit cu succes și care a părăsit spitalul va fi înregistrat ca mort de COVID-19 chiar dacă a avut un atac cardiac sau a fost zdrobit de un autobuz trei luni mai târziu”.

Atunci când un pacient moare, este alertat registrul central al Serviciului public britanic de sănătate (NHS). Lista tuturor cazurilor confirmate este verificată zilnic pentru a se vedea dacă au murit pacienți. Iar PHE verifică cu regularitate lista persoanelor testate la un moment dat pozitive cu COVID-19, pentru a vedea dacă acestea mai sunt în viață.

”PHE nu pare să țină cont de data rezultatului testului COVID-19 și nici de faptul că persoana a fost îngrijită cu succes și a fost externată. Orice persoană care a fost testată pozitiv cu COVID-19, dar care a murit ulterior, indiferent de cauză, este inclusă în datele deceselor din cauza COVID-19 a PHE”, relevă studiul.

Universitatea subliniază că a venit timpul ”să se corecteze această eroare statistică ce a condus la o supraexagerare a deceselor asociate covid-19” și propune să se înregistreze decesele în afara spitalului care au avut loc la 21 de zile după un test pozitiv cu COVID-19.

Autorii studiului subliniază că lucrarea nu a fost evaluată de un comitet de lectură.