ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia "exportă" teroriști ISIS în Europa, aceasta fiind parte a politicii regimului de la Ankara. Acuzația a fost făcută de regele Abdullah al Iordaniei, în cadrul unei întâlniri cu membri ai Congresului SUA.

Monarhul a mai spus că militanți islamiști sunt "fabricați în Turcia" și "eliberați" în Europa, relatează The Independent."Faptul că teroriștii merg în Europa este o parte din politica Turciei", a afirmat Regele Abdullah.

Regele Abdullah a mai folosit întâlnirea, care a avut loc după o întrevedere anulată cu președintele Obama, pentru a le aminti politicienilor americani de acuzațiile formulate la adresa Turciei cu privire la achiziționarea de petrol de la ISIS.

Argumentând că președintele Turciei, Tayyip Erdogan, crede într-o soluție islamică radicală pentru regiune, Regele Abdullah a spus: "Turcia a căutat o soluție religioasă la criza din Siria, în timp ce noi privim la elementele moderate din sud și Iordania a susținut o a treia opțiune, care să nu permită soluția religioasă."

Întâlnirea oficială a avut loc pe 11 ianuarie, dar detalii despre declarațiile regelui au apărut public abia după mai bine de două luni.

Chiar dacă Turcia și Iordania sunt oficial aliați, criza refugiaților a majorat tensiunile dintre cele două țări. Regele Abdullah ar fi fost enervat de oferta generoasă a Uniunii Europene pentru Turcia, care a cuprinde sume de bani și beneficii diplomatice, în schimbul limitării fluxului de refugiați care trec din Turcia în Europa.

Cu o populație de aproape zece ori mai mică decât cea a Turciei, Iordania găzduiește mai mulți refugiați raportat la numărul locuitorilor.