ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a condamnat marți seara, într-un discurs televizat, pe organizatorii referendumului de duminică pe tema independenței în Catalonia, pe care i-a avertizat că s-au plasat ”în afara legii și democrației”, relatează BBC News, AFP și The Associated Press.

În acest discurs către națiune, Felipe a subliniat că situația din Spania este ”extrem de gravă” și a îndemnat la unitate.

Autoritățile catalane au încălcat în mod deliberat legea, printr-un ”comportament iresponsabil”, iar statul spaniol este necesar să asigure ordinea constituțională și statul de drept în Catalonia, a subliniat suvernaul, relatează The Associated Press.

”Societatea catalană este în prezent fracturată și dezbinată”, a declarat Felipe referindu-se la criza politică și evocând ”momente foarte grave în viața noastră democratică”. Suveranul a subliniat că este necesar ca statul să asigure ordinea constituțională, corecta funcționare a instituțiilor catalane și statul de drept, scrie news.ro.

Regele le-a reproșat liderilor catalani care au organizat referendumul faptul că și-au dovedit astfel ”lipsa de loialitate” față de Spania, potrivit BBC.

El a avertizat că această consultare ilegală poate pune în pericol atât economia bogatei regiuni autonome din nord-estul regatului, cât și a întregii Spanii.

Însă Spania ”va depăși aceste momente dificile”, a subliniat Felipe.


Sute de mii de persoane au protestat, marți, în Catalonia, față de violențele poliției în referendumul de duminică, în care au fost rănite aproape 900 de persoane.