ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regizorul și analistul american Michael Moore a scris un articol pe blogul propriu despre alegerile prezidențiale din țara sa, în care explică motivele pentru care candidatul republican Michael Moore va câștiga scrutinul.

Moore, cunoscut pentru vederile sale de stânga, este un susținător al Partidului Democrat. Trebuie precizat că prin redarea acestui articol, ActiveNews nu-și asumă punctele de vedere ale lui Michael Moore, dar considerăm că este un articol foarte util pentru a înțelege ideologiile care domină societatea americană.

Iată textul:


Îmi pare rău să fiu cel care aduce vești proaste, dar am fost  sincer când v-am spus vara trecută că Donald Trump va fi candidatul republican la președinție. Și acum am vești și mai teribile, deprimante pentru voi: Donald J. Trump va câștiga în noiembrie. Acest clovn part-time jalnic, ignorant și periculos și sociopat full-time va fi următorul nostru președinte. Președintele Trump. Continuă  și spune cuvintele , căci le vei spune pentru următorii patru ani : „PREȘEDINTELE TRUMP” .
 
Niciodată în viața mea nu am vrut sa mi se arate că mă înșel ca acum. 
Pot să văd ce faceți chiar acum. Vă clătinați capul puternic - „Nu , Mike , asta nu se va întâmpla! ”  Din nefericire , trăiți într-un balon care are o cameră acustică unde voi și prietenii voștri sunteți convinși că poporul american nu veți vota un idiot președinte. Ezitați între a fi înfricoșați sau a râde de el din cauza ultimului lui comentariu nebunesc sau atitudinii narcisiste stânjenitoare despre orice deoarece totul este despre el.

Și apoi o ascultați pe Hillary și o vedeți pe prima noastră femeie președinte, cineva pe care lumea o respectă, briliantă și care se preocupă de copii și pe care oamenii o respectă, care va continua moștenirea Obama deoarece aceasta este ceea ce vrea clar poporul american! Da! Încă patru ani!

Trebuie să ieșiți din acest balon chiar acum. Trebuie să încetați să negați realitatea și să înfruntați adevărul care știți că în profunzime este foarte, foarte real. Încercarea de a vă consola cu faptele – "77% din electorat sunt femei, oameni de culoare, adulți tineri sub 35 și Trump nu poate câștiga o majoritate din nicio categorie!” – sau logic – "oamenii nu vor vota un bufon sau împotriva intereselor lor cele mai bune” – este modul cel mai bun al  creierului vostru de a vă apăra de traumă. Ca atunci când auzi un zgomot puternic pe stradă și te gândești "o, un cauciuc tocmai a explodat,” or, "uau, cine se joacă cu pocnitori?”  deoarece nu vrei să te gândești că tocmai ai auzit pe cineva care a fost împușcat cu arma.
 
Este același motiv pentru care toate știrile inițiale și relatări ale martorilor oculari  de pe 9/11 au spus un avion mic a lovit accidental World Trade Center.” Noi vrem să – avem nevoie să – sperăm pentru ceea ce este mai bine deoarece, sincer, viața este deja un spectacol prost și este destul de greu să te lupți să te descurci de la un salariu la altul. Nu mai putem suporta știrile rele. Astfel starea noastră mentală se duce la setarea standard când ceva înfricoșător se întâmplă cu adevărat.  Primii oameni trântiți de camionul din Nisa și-au petrecut ultimele momente pe pământ făcând cu mâna șoferului care despre care credeau că pierduse pur și simplu controlul camionului său, încercând să îi spună că sărise curba: "Fii atent!” au strigat ei. "Sunt oameni pe trotuar!”

Ei bine, oameni, acesta nu este un accident. Se întâmplă. Și dacă credeți că Hillary Clinton îl va înfrânge pe Trump cu fapte și istețime și logică, atunci cu siguranță ați ratat anul trecut cu 56 de alegeri primare și comitete electorale unde 16 candidați republicani au încercat  aceasta și fiecare chiuvetă de bucătărie pe care ar putea-o arunca în Trump și nimic nu a putut opri forța sa distructivă. Începând de astăzi, așa cum stau lucrurile acum, cred că aceasta se va întâmpla – și pentru a mă ocupa de acest lucru, am nevoie mai întâi ca voi să recunoașteți aceasta, și apoi poate, numai poate, putem găsi o cale de a ieși din mizeria în care ne aflăm.

Nu mă înțelegeți greșit. Am speranțe mari pentru țara în care trăiesc. Lucrurile sunt mai bine. Stânga a câștigat războaiele culturale. Homosexualii și lesbienele se pot căsători. Majoritatea americanilor acum iau poziția liberală pentru fiecare întrebare electorală pusă lor: Plată egală pentru femei – bifat. Avortul ar trebui să fie legal – bifat. Legi de mediu mai bune – bifat. Mai mult control al armelor – bifat. Legalizarea marihuanei – bifat. O schimbare enormă s- a produs  – întrebați socialistul care a câștigat 22 de state anul acesta( Bernie Sanders -n.r.). Și nu este niciun dubiu în mintea mea că dacă oamenii ar putea vota din canapeaua lor de acasă pe X-box sau PlayStation, Hillary ar câștiga  cu o majoritate covârșitoare.

Dar nu așa stau lucrurile în America. Oamenii trebuie să plece de acasă și să stea la rând să voteze. Și dacă locuiesc în cartiere sărace, negre sau hispanice, nu numai că au o coadă mai lungă la care să stea, dar totul este făcut pentru a-i opri efectiv de la a-și da votul. Astfel în majoritatea alegerilor este greu să obții chiar și 50% participare la vot. Și aici este problema pentru noiembrie –cine va avea alegătorii cei mai motivați, cei mai inspirați care să vină la vot? Știți răspunsul la această întrebare.Care este candidatul cu suporterii cei mai înverșunați? Ai cui  fani înnebuniți vor fi treji la 5 dimineața în ziua alegerilor, agitându-se toată ziua, peste tot până când se închide ultima secție de votare, asigurându-se că fiecare Tom, Dick și Harry (și Bob și Joe și Billy Bob și Billy Joe și Billy Bob Joe) a votat? Așa este. Acesta este marele pericol în care ne aflăm. Și nu vă păcăliți — nicio sumă pentru a obliga la reclamele TV ale lui Hillary, sau să îl depășească în dezbateri sau libertarieni care deturnează voturi de la Trump nu îi va opri talismanul magic.

Iată cinci motive pentru care Trump va câștiga:

1.Calcule matematice specifice regiunii centru-vest sau Brexitul american. Cred că Trump își va concentra  atenția pe cele patru state din zona Marilor Lacuri – Michigan, Ohio, Pennsylvania și Wisconsin. patru state tradițional democrate – dar care au ales un guvernator republican din 2010 (doar Pennsylvania a ales acum un democrat). La alegerile primare din Michigan din martie, mai mulți locuitori din Michigan au ieșit să voteze pentru republicani (1,32 milioane) decât democrați (1,19 milioane). Trump o depășește pe Hillary în ultimele sondaje din Pennsylvania și este aproape de ea în Ohio. Aproape? Cum poate cursa fi atât de strânsă după tot ce a spus și făcut Trump?
 
Poate deoarece a declarat (corect) că susținerea familiei Clinton pentru NAFTA a contribuit la distrugerea statelor industriale din partea de sus a Regiunii centru-vest. Trump o va ataca pe acest subiect și al susținerii acordului TPP și al altor politici comerciale care au înăbușit populația acestor patru state. Când Trump a stat în umbra unei uzine Ford Motor în timpul alegerilor primare din Michigan, a amenințat corporația că dacă continuă cu închiderea programată a acesteia și o mută în Mexic, va introduce o taxă de 35% pentru toate mașinile produse în Mexic și livrate înapoi în Statele Unite. A fost o muzică plăcută pentru urechile clasei muncitoare din Michigan, iar când le-a spus celor de la Apple că îi va forța să nu mai producă iPhonurile în China, ci în America, s-au bucurat și Trump a plecat cu o mare victorie până la guvernatorul vecin, John Kasich.

De la Green Bay până la Pittsburgh, acesta este, prieteni, centrul Anglei – rupt, deprimat, luptându-se, cu coșurile de fum răspândite peste țară ale celor pe care noi îi numim clasa de mijloc. Supărați, amărâți de muncă ( și lipsă de muncă) oameni care au fost mințiți de economia trickle-down a lui  Reagan și abandonați de democrați care încă încearcă să manipuleze prin discurs, dar așteaptă cu nerăbdare un lobist de la Goldman Sachs care le va scrie un cec mare frumos înainte să iasă din cameră. Ceea ce s-a întâmplat în Regatul Unit cu Brexitul se va întâmpla și aici. Elmer Gantry se prezintă ca Boris Johnson și pur și simplu spune orice bazaconie inventată pentru a convinge masele că aceasta este șansa lor! Să fie alături de ei TOȚI, toți cei care au distrus Visul American! Și acum Outsiderul, Donald Trump, a ajuns să curețe casa! Nu ttrebuie să fiți de acord cu el! Nici măcar nu trebuie să îl placeți! Este cocktailul vostru Molotov personal pe care să îl aruncați în mijlocul ticăloșilor care v-au făcut asta! TRIMITEȚI UN MESAJ! TRUMP ESTE MESAGERUL VOSTRU!

Și aici apar calculele matematice. În 2012, Mitt Romney a pierdut cu 64 de voturi electorale. Adăugați voturile electorale adunate de Michigan, Ohio, Pennsylvania și Wisconsin. Sunt 64. Tot ce e nevoie să facă Trump pentru a câștiga este să poarte, după cum se așteaptă să facă, evantaiul statelor roșii de la Idaho până la Georgia (state care nu vor vota niciodată pentru Hillary Clinton), iar apoi are nevoie tocmai de aceste patru state „rust belt”. Nu are nevoie de Florida. Nu are nevoie de Colorado sau Virginia. Numai Michigan, Ohio, Pennsylvania și Wisconsin. Și aceasta îl va pune în frunte. Aceasta se va întâmpla în noiembrie.
 

2.Ultima bătălie a omului alb furios. Conducerea SUA dominată de 240 de ani de bărbați se apropie de sfârșit. O femeie urmează să preia frâiele. Cum s-a întâmplat acest lucru?! Sub privirea noastră! Au fost semne, dar noi le-am ignorat. Nixon, trădătorul de gen, impunându-ne titlul IX, regula care prevede că fetele trebuie să aibă în școală drepturi egale în ceea ce privește jocurile sportive. Apoi li s-a permis să conducă avioane comerciale. Înainte să aflăm, Beyoncé s-a năpustit pe teren la Super Bowl-ul de anul acesta (jocul nostru!) cu o armată de femei negre, cu pumnii ridicați, declarând că dominația noastră s-a sfârșit! Oh, umanitatea!

Aceasta este o privire pe furiș în mintea masculului alb pe cale de dispariție. Ai sentimentul că puterea le-a alunecat printre degete, că felul lor de a face lucrurile nu mai este modul actual în care acestea se fac. Acest monstru, „Feminazi”(combinație între feministă și nazistă -n.r.), lucrul care, după cum spune Trump, "sângerează prin ochii ei sau oriunde ea sângerează,” ne-a cucerit — și acum, după ce am îndurat opt ani un om negru care ne spunea ce să facem, trebuie să stăm și să vedem opt ani o femeie care face pe șefa? În definitiv sunt opt ani de homosexuali în casa Albă! Apoi transsexualii! Puteți vedea unde duce aceasta. Până atunci animalele vor primi drepturi umane și un hamster pârlit va conduce țara. Aceasta trebuie să înceteze!

3. Problema Hillary. Putem vorbi onest, numai noi? Și înainte să facem asta, lăsați-mă să spun, îmi place cu adevărat de Hillary – foarte mult – și cred că i s-a făcut o publicitate proastă pe care nu o merită. Dar votul ei pentru războiul din Irak m-a făcut să îi promit că nu o voi mai vota niciodată. Până astăzi, nu mi-am încălcat promisiunea. De dragul de a împiedica un protofascist să devină commandant-șef, încalc promisiunea aceea. Cred din nefericire că Clinton va găsi o cale să ne implice într-o acțiune militară. Este un vultur, în dreapta lui Obama. Dar degetul psiho al lui Trump va fi pe buton, și asta este. Ca și făcut. 

Să înfruntăm adevărul: Problema noastră cea mai mare nu este Trump – este Hillary. Este extrem de nepopulară — aproape 70% dintre alegători cred că nu este demnă de încredere și este lipsită de onoare. Ea reprezintă vechile vremuri ale politicii, fără să creadă cu adevărat în altceva decât în ce te face să fi ales. De aceea ea se luptă împotriva căsătoriei dintre homosexuali la un moment dat, iar apoi oficiază o astfel de căsătorie. Femeile tinere sunt detractorii ei cei mai mari, ceea ce este dureros ținând cont că sunt sacrificiile și bătăliile pe care Hillary și alte femei ale generației ei le-au îndurat ca acestei generații să îi spună Barbara Bushes a lumii că ar trebui să tacă și să coacă niște prăjituri. Dar copiii nu o plac și nu trece o zi fără ca un milenar să nu îmi spună că nu o votează. Niciun democrat și cu siguranță niciun independent nu se vor trezi în noiembrie entuziasmați să iasă să o voteze pe Hillary așa cum au făcut în ziua când Obama a devenit preșidinte sau când Bernie a ieșit la alegerile primare. Entuziasmul lipsește pur și simplu. Și aceasta deoarece alegerile se reduc la un singur lucru — cine scoate mai mulți oameni afară din casă și îi aduce la urne — Trump acum are o poziție avantajoasă.

4.Votul deprimant al susținătorilor lui Sanders. Nu trebuie să ne îngrijorăm că susținătorii lui Bernie nu o votează pe Clinton – noi votăm cu Clinton! Sondajele arată deja că mai mulți votanți ai lui Sanders vor vota cu Hillary anul acesta decât numărul alegătorilor inițiali din ’08 care atunci au votat cu Obama. Nu aceasta este problema. Semnalul de alarmă care trebuie dat este că în timp ce susținătorul mediu al lui Bernie îl/o va trage la secțiile de votare în această zi la un vot pentru Hillary oarecum forțat, va fi ceea ce se numește un "vot deprimant” – însemnând că votantul nu aduce încă cinci oameni care să o voteze. El nu face voluntariat 10 ore în luna dinaintea alegerilor. Ea nu vorbește niciodată cu o voce entuziastă când este întrebată de ce votează cu Hillary. Un alegător deprimat. Deoarece, când ești tânăr, ai toleranță zero pentru falsități și minciuni. Revenind la era Clinton/Bush, pentru ei este ca și cum ar trebui să plătească pentru muzică brusc, sau să folosească MySpace sau să umble cu telefoane mobile imense. Nu îl vor vota pe Trump; unii vor vota o a treia parte, dar majoritatea vor sta pur și simplu acasă. Hillary Clinton trebuie să facă ceva să le dea un motiv să o susțină  — și să aleagă un tip bătrân alb moderat, din mijlocul drumului, în timp ce contracandidatul lui nu este tipul dinamic care le spune milenarilor că votul lor este important pentru Hillary. Să ai două femei pe bilet – aceasta era o idee provocatoare. Dar apoi Hillary s-a speriat și a decis să joace sigur. Acesta este doar un exemplu cum ucide votul tinerilor.

5.Efectul Jesse Ventura.  În final, nu neglijați abilitatea electoratului de a fi neascultător sau nu  subestimați cum milioane se visează anarhiști secreți odată ce trag cortina și sunt singuri în cabina de votare. Este unul dintre puținele locuri rămase în societate care nu au cameră de supraveghere, dispozitive de ascultare, soți/soții, copii, șefi, polițiști, termene-limită. Poți sta cât vrei acolo și nimeni nu te obligă să faci nimic. Poți apăsa pe buton și vota o linie de partid clară sau poți scrie Mickey Mouse și Donald Duck. Nu există reguli. Și din această cauză, și a furiei pe care o au atâția din cauza unui sistem politic deficitar, milioane vor vota cu Trump nu pentru că sunt de acord cu el, nu pentru că le place bigotismul sau egoul lui, pur și simplu fiindcă pot. Doar pentru că ar strica planurile celorlalți și îi va înnebuni pe mami și tati. .Și în același fel ca atunci când stai pe marginea cascadei Niagara și mintea ta își imaginează pentru un moment cum ar fi să treci peste aceasta, o mulțime de oameni vor fi încântați să fie în poziția de păpușar și să îl aleagă pe Trump să vadă cum ar arăta. Vă amintiți cum în anii ‘90 oamenii din Minnesota au ales un luptător profesionist ca guvernator? Nu au făcut aceasta deoarece sunt stupizi sau au crezut că Jesse Ventura era un fel de om de stat sau intelectual politic. Au făcut astfel pentru că au putut. Minnesota este unul dintre statele cele mai inteligente din țară. Este plin de oameni cu un umor negru — și să voteze cu Ventura era felul lor de glumă bună pentru un sistem politic bolnav. Aceasta se va întâmpla din nou cu Trump.
Revenind la hotel după apariția în Ediția Specială, realizată de Bill Maher,  prilejuită de Convenția Republicană de săptămâna aceasta pe HBO, un om m-a oprit. "Mike,” a spus el, "trebuie să îl votăm pe Trump. TREBUIE să zguduim lucrurile din rădăcini.” Asta a fost. A fost destul pentru el. Să "zguduim din rădăcini .” Președintele Trump ar face într-adevăr asta, și unei bune părți a electoratului i-ar plăcea să stea în așternut și să privească acest reality show.