ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14.05/ 14:43 Locuitorii din mai multe orașe din Muntenegru au protesat, miercuri seara, față de arestarea unor preoți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe și a episcopului Ioanichie, șeful Eparhiei de Budimlje-Niksic. Oamenii, care cereau eliberarea preoților, au încercat să blocheze drumurile principale, însă poliția a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Mai multe persoane au fost băgate în dubele poliției, fiind arestate.
 
Proteste au avut loc și în Budva, Berane și capitala, Podgorica
 
În timp ce o parte a mass-media acuză poliția că a folosit excesiv forța asupra protestatarilor, forțele de ordina susțin că unii dintre protestatari au aruncat cu pietre asupra lor, rănind 22 de polițiști
 
Știrea inițială
 
Belgradul a protestat, miercuri, față de reținerea a opt preoți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, în Muntenegru, pentru încălcarea regulilor stabilite în timpul pandemiei de COVID-19, a informat presa sârbă.

Clericii oficiaseră o slujbă în fața a mai multor sute de persoane cu o zi mai devreme în orașul Niksici (nord), fără a ține cont de distanțarea socială și de alte restricții impuse pentru a preveni răspândirea bolii.

„Ei sunt acuzați pentru infracțiunea de încălcare a normelor sanitare legate de prevenirea unei boli contagioase periculoase”, a precizat procurorul districtual Stevo Sekarici într-o declarație. Pedeapsa maximă pentru această faptă este de 12 ani de închisoare.

Slujba a avut loc în ajunul unei sărbători ortodoxe. De asemenea, poliția a fost mobilizată pentru a preveni aglomerația în alte locuri, inclusiv la Podgorica, dar și la o mănăstire aflată pe muntele la poalele căruia se află Niksic, și considerată centrul sărbătorii.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Irineu, au declarat într-o declarație comună că speră că arestările nu vor provoca „tulburări sau confruntări nedorite”. Patriarhul Irineu a spus că arestarea preoților ”nu este decât o dovadă că statul muntenegrean conduce o epurare a Bisericii Ortodoxe Sârbe”, iar președintele Vucici a cerut „o rezolvare pașnică a crizei și eliberarea rapidă a preoților”.

Arestarea celor opt prelați intervine în contextul conflictului persistent dintre autoritățile pro-occidentale din Muntenegru și Biserica Ortodoxă Sârbă, considerată de acestea drept un instrument al amestecului Serbiei.

Biserica Ortodoxă Sârbă insistă asupra faptului că legea adoptată în decembrie de parlamenetul din Muntenegru privind proprietățile comunităților religioase, și împotriva căreia au avut loc ample proteste ale ortodocșilor muntenegreni, o umilește în mod intenționat și îi vizează lăcașurile de cult și pământurile.