ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier italian Matteo Renzi a admis duminică la Roma că a „făcut greșeala de a politiza referendumul" privind reforma constituțională, text masiv respins de italieni, și că „s-a înșelat" în această privință, relatează France Presse.

„Nu doar că am pierdut, am ultra-pierdut", a spus Renzi, 41 de ani, în această luare de poziție, la tribuna adunării naționale a Partidului Democrat (centru-stânga) pe care îl conduce, prima după demisia sa din funcția de prim-ministru.

„Am făcut greșeala de a politiza referendumul: nu am văzut că se întâmplă, am greșit", a recunoscut fostul șef al guvernului italian.


„Am pierdut tinerii, mai ales cei de 30-40 de ani. Am pierdut acasă și aceasta doare", a spus el.

Matteo Renzi a estimat de asemenea că înfrângerea reformei sale s-a jucat și pe internet.

„Am lăsat web-ul celor care, în acest moment, trec în ochii lumi drept difuzori de minciuni", a afirmat Renzi, referindu-se clar la Mișcarea 5 Stele (M5S, populistă), care calcă pe urmele Partidului Democrat în ceea ce privește intențiile de vot și cere alegeri anticipate după victoria taberei "Nu" la referendumul de reformare a Constituției.

Mișcarea 5 Stele și liderul său, bloggerul Beppe Grillo, sunt deosebit de activi pe internet, mijloc pe care această formațiune l-a utilizat pe scară largă în campania sa împotriva reformei promovate de Matteo Renzi. Acesta din urmă a demisionat din funcția de premier, după respingerea fără apel de către italieni a textului reformei promovate de el, la referendumul din 4 decembrie.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews