ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma valului de imigranți ilegali care continuă să debarce în număr mare în porturile din Italia, președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, va propune miercuri un plan de acțiune a cărui idee de bază este repartizarea acestor refugiați pe 'cote' între statele Uniunii Europene. Inițiativa sa divizează blocul comunitar, relatează agențiile AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Astfel, în timp ce Italia, Germania, Austria și Franța agreează această inițiativă ce invocă 'solidaritatea' europeană, Marea Britanie și Ungaria se declară împotriva ei.

”Cred că este normal să existe o repartizare a solicitanților de azil între diferitele țări ale Uniunii Europene și este normal ca Europa să aibă o politică în materie de azil”, a spus luni ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, la postul de radio RTL.

În schimb, premierul ungar Viktor Orban a calificat vineri această inițiativă drept 'incorectă și indecentă'. ”'Este o idee nebunească să lași refugiații să-ți intre în țară, în loc să-ți aperi granițele, iar apoi să spui o să-i redistribui către voi”, a punctat șeful executivului maghiar.

Dar nu numai unele state membre ale UE se opun propunerii lui Juncker, ci și grupul Partidului Popular European (PPE), din care face și el parte. 'Respingem această abordare, întrucât ea va agrava problema', a avertizat liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. 

”Imigranții pe motive economice trebuie respinși, iar procedurile de retrimitere a acestora în țările lor trebuie accelerate, 'în caz contrar vom pierde orice sprijin popular în ceea ce privește refugiații', a avertizat Weber.

Totuși, conform surselor AFP, Juncker nu a ținut cont de opinia propriului grup politic și nici de opoziția mai multor comisari europeni și ar fi menținut în planul de acțiune propunerea privind acceptarea imigrației economice.