În urma valului de imigranți ilegali care continuă să debarce în număr mare în porturile din Italia, președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, va propune miercuri un plan de acțiune a cărui idee de bază este repartizarea acestor refugiați pe 'cote' între statele Uniunii Europene. Inițiativa sa divizează blocul comunitar, relatează agențiile AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Astfel, în timp ce Italia, Germania, Austria și Franța agreează această inițiativă ce invocă 'solidaritatea' europeană, Marea Britanie și Ungaria se declară împotriva ei.

”Cred că este normal să existe o repartizare a solicitanților de azil între diferitele țări ale Uniunii Europene și este normal ca Europa să aibă o politică în materie de azil”, a spus luni ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, la postul de radio RTL.

În schimb, premierul ungar Viktor Orban a calificat vineri această inițiativă drept 'incorectă și indecentă'. ”'Este o idee nebunească să lași refugiații să-ți intre în țară, în loc să-ți aperi granițele, iar apoi să spui o să-i redistribui către voi”, a punctat șeful executivului maghiar.

Dar nu numai unele state membre ale UE se opun propunerii lui Juncker, ci și grupul Partidului Popular European (PPE), din care face și el parte. 'Respingem această abordare, întrucât ea va agrava problema', a avertizat liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. 

”Imigranții pe motive economice trebuie respinși, iar procedurile de retrimitere a acestora în țările lor trebuie accelerate, 'în caz contrar vom pierde orice sprijin popular în ceea ce privește refugiații', a avertizat Weber.

Totuși, conform surselor AFP, Juncker nu a ținut cont de opinia propriului grup politic și nici de opoziția mai multor comisari europeni și ar fi menținut în planul de acțiune propunerea privind acceptarea imigrației economice.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews