ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia nu va face nicio concesie în disputa sa cu Uniunea Europeană în legătură cu reformele controversate din sistemul judecătoresc, a anunțat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), formațiunea aflată la guvernare la Varșovia.

„Programul de schimbări profunde din țara noastră nu va fi încetinit, dimpotrivă - nu poate exista vreo negociere despre ajungerea la un acord cu puteri care ani de zile au tratat Polonia ca pe averea lor personală”, a declarat Kaczynski pentru cotidianul Gazeta Polska Codziennie.

În luna decembrie, Polonia a devenit primul stat membru al UE împotriva căruia este lansată procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană susținând că reforma justiției inițiată de Varșovia încalcă statul de drept și celelalte valori democratice europene, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, noul ministru de externe polonez Jacek Czaputowicz a spus că în procedurile contra Poloniei trebuie să fie implicată Curtea de Justiție a UE (CJUE) în calitate de „singură instituție care este îndreptățită” să decidă dacă legislația și standardele Uniunii Europene sunt respectate.

Kaczynski a precizat însă că remarcile lui Czaputowicz nu au fost exacte. „Nu există, desigur, nicio modalitate prin care Polonia să se supună unei decizii a Curții de Justiție (a UE) cu privire la reformele sistemului judecătoresc. Aceasta este competența noastră noastră internă garantată de legislația UE”, a accentuat liderul PiS.