ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arabia Saudită va lua măsuri corespunzătoarea dacă investigația va stabili că Iranul este responsabil pentru atacurile care au vizat rafinăriile de pe teritoriul regatului, a anunțat sâmbătă Adel al-Jubeir, ministrul de Externe saudit, potrivit agenției Reuters, citate de Mediafax.

„Regatul va lua măsuri potrivite pe baza rezultatelor investigației, pentru a asigura securitate și stabilitate. (...) Suntem convinși că atacurile nu au fost lansate din Yemen, ci din nord. Investigația va dovedi acest lucru”, a declarat ministrul de Externe saudit, Adel al-Jubeir.

Pe de altă parte, comandantul Gărzilor Revoluționare Iraniene a declarat sâmbătă că Iranul va aborda și va distruge orice agresor, chiar dacă amenințarea este una limitată, relatează agenția Reuters, citată de Mediafax. Declarația survine pe fondul acuzațiilor venite din partea Riyadului și Washingtonului, care atribuie Iranului atacurile la rafinăriile din Arabia Saudită, deși acestea fuseseră revendicate de rebelii yemeniți huthi. 

„Trebuie să fim atenți, o amenințare limitată nu va rămâne mereu limitată. Vom aborda orice agresor. Vom pedepsi și vom continua până la distrugerea completă a acestuia”, a declarat sâmbătă Hossein Salami, comandantul Gărzilor Revoluționare Iraniene.

Atacurile cu drone care au vizat în urmă cu o săptămână mai multe rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producția de petrol saudită. Deși insurgenții huthi din Yemen au revendicat atacurile produse pe teritoriul Regatului Saudit, Administrația Donald Trump le-a atribuit însă Iranului, care neagă orice implicare și tratează subiectul ca pe o diversiune exploatată de propaganda SUA și a aliaților din regiune.