ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Drug Queen Story Hour (DSQH), un program construit în jurul „travestiților care citesc povești copiilor în școli și librării”, începe să se deplaseze din marile orașe, ajungând și în statele americane conservatoare, din sud, scrie BBC într-un reportaj  despre ultima modă în bibliotecile americane.

Un grup de travestiți stă într-o încăpere mică, aflată în spatele unei biblioteci publice din Carolina de Sud. Toți travestiții poartă veșminte în culori stridente și tatuaje, în contrast cu pereții bej ai camerei. Iar copiii sunt numai ochi și urechi.

„Cinci travestiți se plimbă în jurul lor, în această încăpere și niciun copil nu a venit la noi să ne spună „ești atât de ciudat ”, spune travestitul Rylee Hunty. „Copiii trăiesc în lumea lor fantastică, iar noi ne potrivim perfect cu ea”.

Copiii stau adunați pe jos, în fața lui Rylee, urmărind-o în timp ce citește. După câteva minute, travestitul este întrerupt de o fetiță, care se ridică și îi oferă o brățară lui Rylee, spunându-i : ”pentru că ești o prințesă".

În afara bibliotecii, poliția supraveghează grupurile de protestatari și contra-protestatari care se asmut, în ploaie, unii pe alții. Fiecare dintre cele două tabere reprezintă o viziune diferită asupra viitorului  sudului Americii.

Programul Drag Queen Hour Story a fost creat în San Francisco în 2015 și de atunci s-a răspândit în SUA, și nu numai. Scopul declarat al creatorilor este de a „prinde imaginația și de a ne juca cu fluiditatea de gen a copilăriei” și de „a le oferi copiilor modele de travestiți perfecți”.

Jonathan Hamilt, co-fondator al programului Drag Queen Story din New York, a declarat pentru BBC că a remarcat „o creștere exponențială a numărului de evenimente în statele mai conservatoare, rurale și sudice, în ultimul an”.
”Avem acțiuni de acest gen în Nebraska, Indiana și Alabama, și cred că aceasta este o reacție parțială a peisajului politic din SUA, nevoia de astfel de programe cu travestiți pentru copii”, spune Hamilt. El recunoaște însă că, odată ajunși în zonele rurale astfel de programe sunt întâmpinate cu proteste. ”Dacă părăsești marile zone liberale, oamenii tind să fie mai conservatori, teama lor se transformă în furie”.

Travestitul Rylee spune că vrea să le prezinte copiilor fața diversității. O altă lume, în care pot intra dacă vor. ”Știam de la o vârstă fragedă că eram diferit. Dacă aș fi avut și eu această experiență când eram mic, poate că nu aș mai fi fost atât de trist, confuz și neliniștit. Mă simțeam ca un personaj rău. Dacă vii din Sud,  acolo oamenii cred că dacă ești gay sau mai diferit vei ajunge în iad”.

O opinie similară are și de Prințesa Mocha, un alt travestit care citește copiilor în bibliotecă. Ochii copiilor o urmăresc cu atenție cum merge, cum se mișcă pe tocurile înalte și în timp ce citește. ” Veți putea muta munții din loc, puștilor”, le spune Prințesa Mocha.

În ziua evenimentului, drumurile din jurul bibliotecii au fost închise, iar  paza clădirii se face la sânge , după ce au apărut amenințări ale celor  care contestă programul „travestiților care citesc povești copiilor în școli și librării”. Mișcarea de protest față de astfel de acțiuni destinate copiilor a fost promovată pe grupurile de pe Facebook ”GOP Politics of South Carolina” și ”Greenville Tea Party”, care au organizat o ”întâlnire a comunității pro-familie” în stradă.

”Nu sunt de acord cu faptul că acești copii sunt ținte ale unui astfel de program”, spune protestatarul Jan aflat în fața bibliotecii. ”Se promovează în mod activ păcatul și se face asta în fața copiilor. Să facă ce vor la ei acasă sau într- un club de noapte, dar nu aici, unde sunt implicați  copii”.

După toată controversa din jurul evenimentului, mediatizat intens, mulți contra-protestatari s-au adunat și ei în fața bibliotecii pentru a susține travestiții.

Natalie Shaik, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat pentru BBC că a fost o ”acțiune importantă” pe care foarte mulți oameni din Greenville au dorit să o sprijine.

Și, în ciuda controverselor, sau poate chiar din această cauză, evenimentul a fost atât de bine primit încât urmează ca travestiții să țină noi sesiuni de lectură pentru copii, notează BBC.

Christia Spears Brown, profesor de psihologie la Universitatea din Kentucky, care studiază dezvoltarea genului la copii, a declarat pentru
 BBC că, deși aceste evenimente pot părea „stupide și frivole”, ele ar putea avea „rezultate pozitive asupra copiilor mici, dacă se simt capabili să se exprime”.

În schimb, spune aceasta, există rezultate negative asupra unor copii care simt presiunea de a se conforma. ”Acești copii nu sunt la fel de stabili psihologic. Cultura poate să susțină sau nu identitatea de gen a unui copil, dar nu o poate crea”, explică Brown.