ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul are capacitatea de a îmbogăți uraniul la orice concentrație, dacă autoritățile de la Teheran doresc acest lucru, a afirmat directorul adjunct al Organizației Iraniene pentru Energia Atomică (AEOI), Ali Ashgar Zarean, într-un raport afișat sâmbătă pe site-ul de internet al AEOI, consultat de Agenția Reuters, citată de Agerpres

Iranul anunțase în ianuarie 2020 că va renunța la limitările privind îmbogățirea uraniului asumate prin acordul nuclear din 2015 cu puterile internaționale, acord din care SUA s-au retras în 2018. Teheranul a promis însă că va continua să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA), organismul de specialitate al ONU.

După ultimii pași făcuți de Iran către renunțarea la acord, stocul de uraniu al țării a depășit 1200 de kilograme și va fi adăugat în curând rezervei de uraniu îmbogățit, potrivit responsabilului Organizației Iraniene pentru Energia Atomică.

Statele Unite s-au retras în 2018 din acordul cu Iranul și au aplicat din nou sancțiuni menite să restrângă exporturile de petrol iranian, în cadrul unei politici de „presiune maximă”, reamintește Reuters. Washingtonul pretinde semnarea unui acord extins, care să prevadă limite mai stricte pentru activitățile nucleare ale Teheranului, restricții pentru programul de înarmare cu rachete și încetarea războaielor regionale prin intermediari. În replică, Iranul a transmis că nu este dispus la negocieri câtă vreme i se aplică sancțiuni și a început să reducă treptat gradul de conformare cu acordul.

Regatul Unit, Franța și Germania au constatat în ianuarie 2020 o încălcare a termenilor tratatului și au activat mecanismul convenit pentru soluționarea disputelor. Procedura ar putea determina reluarea sancțiunilor stabilite de ONU.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat săptămâna aceasta că dacă dosarul nuclear al țării sale este trimis Consiliului de Securitate al ONU, republica islamică se va retrage din Tratatul de Neproliferare a armelor nucleare.