ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În conflictul inter-ortodox generat de grupările schismatice din Ucraina a avut loc un eveniment important, care aduce încă o speranță pentru rezolvarea lui.

După ce Patriarhia de Constantinopol a recunoscut două grupări schismatice și, împreună cu Departamentul de Stat al SUA, a pus o presiune nemaiîntâlnită în ultimele decenii pe Bisericile Ortodoxe autocefale, majoritatea acestora au făcut o demonstrație de forță a rezistenței la aceste presiuni. 

Prilejul l-a constituit sărbătoarea onomastică a întâistătătorului Bisericii Ucrainene canonice, Mitropolitul Onufrie al Kievului. După calendarul neîndreptat folosit în Ucraina, marți, 25 iunie, a fost sărbătorit Sfântul Onufrie cel Mare, al cărui nume îl poartă Mitropolitul Kievului.

Într-o mișcare neașteptată de unii, având în vedere caracterul rezervat al gesturilor internaționale ale Mitropolitul Kievului, dar așteptată de Bisericile autocefale, Mitropolitul Onufrie a trimis primaților din Bisericile Ortodoxe locale invitații la Kiev, de ziua numelui.

Slujirea împreună a Sfintei Liturghii și Euharistia comună reprezintă în Biserică atestarea deplină a recunoașterii reciproce a conslujitorilor. Practic, slujirea împreună în 25 iunie, la Lavra Pecerska din Kiev, a arătat fără echivoc poziția bisericilor autocefale față de Biserica Ucraineană canonică. 

Participarea reprezentanților a 10 Biserici autocefale a confirmat că acestea recunosc canonicitatea Mitropolitului Onufrie și nu recunosc ca valid actul Patriarhiei de Constantinopol de a înființa „Biserica Ortodoxă din Ucraina” și de a acorda autocefalia clericilor schismatici care au alcătuit-o.

Reprezentanții celor zece Biserici care au trimis delegați au fost: Mitropolitul Meletie de Cartagina (Patriarhia Alexandriei), Mitropolitul Timotei de Bostra (Patriarhia Ierusalimului), Mitropolitul Serghie de Singapore și Mitropolitul Antonie de Korsun (Biserica Ortodoxă Rusă), Arhimandritul Atanasie de la Mănăstirea ortodoxă ucraineană ,,Adormirea Maicii Domnului” din Maramureș și protoiereul Ioan Pițura (Biserica Ortodoxă Română), Episcopul Antonie de Moravița (Biserica Ortodoxă Sârbă), Mitropolitul Gavriil de Lovchansky (Biserica Ortodoxă Bulgară), Mitropolitul Isaia de Tamasos și Arhimandritul Ieronim Piliotis (Biserica Ortodoxă a Ciprului), Episcopul Pavel de Gaynovsky (Biserica Ortodoxă Poloneză), Arhiepiscopul Mihail de Praga (Biserica Ortodoxă din Cehia și Slovacia), Arhiepiscopul Nazarie Polatayko (Biserica Ortodoxă din America).

Înainte de Sfânta Liturghie a avut loc o întâlnire cu mass-media. 

Conferința de presă a fost deschisă de Mitropolitul Antonie de Boryspil din partea Bisericii Ucrainene, care a declarat: „Astăzi, în Lavra Pecerska sunt atât de mulți pelerini și suntem încântați că Bisericile Ortodoxe locale sărbătoresc împreună cu noi. Aproape toate Bisericile locale au trimis reprezentanți care sunt prezenți printre noi și își manifestă respectul față de Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie și crucea pe care o poartă Biserica Ortodoxă Ucraineană. Acest lucru arată că pe baze canonice se poate construi viitorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene și că această caracteristică, de apărare a credinței, este calea pe care trebuie să meargă Biserica.”

Apoi au luat cuvântul reprezentanții Bisericile Ortodoxe locale.

Reprezentantul Patriarhiei Alexandriei, Mitropolitul Meletie de Cartagina, a accentuat în discursul său: „Prezența noastră aici nu înseamnă nimic altceva decât sprijinul pentru Biserica Ortodoxă canonică, ce va fi manifestat prin unitatea noastră euharistică în Sfânta Liturghie. Am venit în numele Întâistătătorului nostru și al Bisericii noastre, pentru a mărturisi dragostea noastră pentru Mitropolitul Onufrie și vreau să transmit dragostea noastră, respectul și urările frățești în numele Papei și Patriarhului Alexandriei și al Întregii Africi, Teodor al II-lea, Preafericitului Mitropolit Onufrie. Adesea, Patriarhul Teodor vorbește despre ascetismul și despre rugăciunea Mitropolitului Onufrie, pe care le cunoaște întreaga lume ortodoxă.”

Episcopul Antonie de Moravița, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a declarat: „Noi nu cunoaștem alte biserici locale în Ucraina în afară de cea condusă de Mitropolitul Onufrie al Kievului și Întregii Ucraine. Dumnezeu să îi dă sănătate și longevitate! În numele întregii Bisericii Ortodoxe Sârbe, îl felicităm și îi dorim mulți ani fericiți!”
Episcopul Antonie a menționat că „toți reprezentanții Bisericilor locale aflați în Lavra Pecerska se roagă pentru oamenii din Ucraina, pentru pacea și prosperitatea întregii lumii, pentru sfintele lui Dumnezeu Biserici și pentru ca Dumnezeu să-i dea sănătate Preafericitului Onufrie, drept învățând cuvântul adevărului lui Hristos.”

Din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare, Mitropolitul Gavriil de Lovchansky a transmis salutări și „dragostea Bisericii Bulgare și a creștinilor bulgari, care iubesc Biserica Ortodoxă Ucraineană și îl respectă și îl iubesc pe Întâistătătorului ei, Mitropolitul Onufrie. Preafericitul Mitropolit Onufrie poartă cu demnitate, cu onoare, ascultarea sa, aceea de a conduce Biserica azi. Și noi, în Bulgaria, ne rugăm pentru Preafericitul Onufrie, care urmează calea Marelui Cneaz Vladimir, educă și poartă de grijă ca poporul ucrainean să rămână în har și conduce o Biserică în care este har.”

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, Mitropolitul Isaia de Tamasos, a subliniat că prezența reprezentanților este o dovadă a unității Bisericii Ortodoxe, adăugând că „ne aflăm astăzi aici pentru a exprima dragostea noastră personală, nu teoretică, și evlavia noastră pentru Preafericitului Părinte Onufrie.”

Mitropolitul Isaia a făcut apel la conducerea Ucrainei pentru a returna bisericile care au fost luate cu forța de la credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene:

„Dorim să cerem Guvernului Ucrainei să facă tot ce depinde de el pentru a returna bisericile care au fost luate din BOU, de care are grijă din punct de vedere spiritual Mitropolitul Onufrie, și pentru ca drepturile religioase ale credincioșilor de toate confesiunile să fie pe deplin asigurate. Cerem ca persoanele care au fost expulzate din bisericile lor și se roagă în spații improvizate să revină la bisericile lor și ca drepturile lor să fie restabilite.”
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Poloneze, Episcopul Pavel Haynovsky, a spus că „Biserica Ortodoxă Poloneză este foarte îngrijorată de situația Bisericii din Ucraina”, iar apoi a accentuat semnificația prezenței delegaților la Kiev:

„Noi toți am venit astăzi aici ca să arătăm că suntem o singură Biserică Ecumenică Ortodoxă și că Biserica Ortodoxă Ucraineană este o parte a Bisericii Ortodoxe Universale. Faptul că suntem cu toții aici, împreună, confirmă că Biserica este Trupul lui Hristos și toți suntem membrele ei, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană este Biserica lui Hristos condusă de Mitropolitul Onufrie al Kievului și Întregii Ucraine.”

Arhiepiscopul de Praga, Mihail, reprezentând Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei, a vorbit și el despre necesitatea păstrării unității canonice bisericești. Vorbind despre faptul că este delegat să exprime respectul întregii Bisericii Cehe pentru Întâistătătorul Bisericii Ucrainene canonice, el a adăugat: „în eparhia noastră de Praga nu este nicio biserică în care nu ne-am rugat pentru unitatea Bisericii și pentru poporul suferind din Ucraina.”
„Avem mulți cetățeni ai Ucrainei, cea mai mare parte dintre ei sunt ucraineni ortodocși din Transcarpatia, care se află la lucru în Republica Cehă și în Praga, și am reușit să deschidem înainte de Paști două parohii pentru ucraineni. Și aceasta este o manifestare a dragostei și respectului nostru față de Biserica canonică din Ucraina, pentru că atunci când un credincios, în timp ce se află în străinătate, găsește o biserică, găsește o părticică din patria lui unde se roagă și se simte ca acasă.”

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, Protoiereul Ioan Pițura, conducătorul Vicariatului ucrainean al BOR, a declarat că Patriarhul Daniel al României și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se roagă pentru pace în Ucraina: „Ne rugăm să fie pace, pace și unitate, iubire între națiunile lumii. Dorim Preafericitului Mitropolit al Kievului și Întregii Ucraine Onufrie să îi conducă pe oameni la mântuire și îi dorim mulți ani fericiți și cu bucurie în slujirea lui Hristos, prin care el a lucrat pentru Biserica Ortodoxă Universală.”

În numele Întâistătătorului și Sinodului Bisericii Ortodoxe din America (OCA), Arhiepiscopul Nazarie Polatajko și-a exprimat durerea în legătură cu evenimentele prin care trece Biserica Ortodoxă Ucraineană și l-a numit pe Preafericitul Mitropolit Onufrie „Primat al iubirii”, „pentru că are întotdeauna dragoste, își poartă crucea cu vrednicie și este un exemplu în aceste vremuri dificile.”

„Ne dorim ca în Ucraina, prin rugăciunile unui astfel de păstor, cu care Dumnezeu a binecuvântat această țară – Preafericitul Mitropolit Onufrie, să fie pace și să urmăm învățăturii Mântuitorului: «Dacă cineva vrea să fie întâiul, să fie cel din urmă dintre toți și slujitor al tuturor» (Marcu 9, 35). Vedem că Preafericitul Onufrie întruchipează acest cuvânt și clerul său dovedește calități spirituale reale ¬– nu doar păstorii, nu doar clericii, ci și toți creștinii.”
Delegația Bisericii Ortodoxe Georgiene, care și-a planificat și confirmat prezența la Kiev, nu a putut veni în ultimul moment din cauza situației politice grave din Georgia din aceste zile.

Biserica Albaniei și Patriarhia Antiohiei nu au participat din motive obiective, dar se cunoaște poziția lor, exprimată în scris în mai multe rânduri, de susținere a Bisericii Ucrainene canonice. 

De la Kiev au lipsit reprezentanții Bisericii Greciei, asupra căreia Patriarhia de Constantinopol are o foarte mare influență, și, desigur, ai Patriarhiei de Constantinopol, care nu recunoaște jurisdicția Mitropolitului Onufrie ca mitropolit al Kievului și nici Biserica Ortodoxă canonică.

Reamintim că nicio Biserică autocefală nu a recunoscut acțiunile Patriarhiei de Constantinopol în Ucraina. Prezența la Kiev vine să confirme mai apăsat ceea ce această atitudine lasă să se înțeleagă: în afara Constantinopolului, Bisericile Ortodoxe locale recunosc o Biserică Ortodoxă canonică în Ucraina – Biserica Ortodoxă Ucraineană – și un Mitropolit al Kievului – Preafericitul Mitropolit Onufrie. Ceea ce dă o speranță pentru rezolvarea canonică a marii probleme generate de schisma din Ucraina și de implicarea în ea a Patriarhiei Constantinopolului fără a ține cont de celelalte Biserici autocefale.