ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații din Partidul Republican francez susțin în unanimitate un proiect de rezoluție lansat de parlamentarul Pierre Lellouche, ce vizează destituirea președintelui Republicii pentru divulgare de informații secrete privind securitatea națională.

„Noi am demarat procesul de destituire, pe baza Articolului 68 din Constituție, deoarece noi credem că președintele a eșuat în responsabilitatea sa de a veghea ce este publicat în carte în legătură cu diferite operațiuni, răscumpărări, informații clasificate privind apărarea" a anunțat președintele grupului republican din camera inferioară a Parlamentului, Chritsian Jacob, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți, 8 octombrie, informează AFP. 

Articolul din Constituție stipulează că președintele poate fi demis pentru „eșecul în responsabilitățile sale ce vizează chestiuni incompatibile cu exercitarea mandatului" scrie rt.com.

Propunerea ce îl vizează pe Francois Hollande a fost lansată de Pierre Lellouche, care a înaintat-o luni către toți deputații. Odată ce numărul minim de 85 de semnături, chestiune ce va fi îndeplinită cu ușurință deoarece republicanii au 199 de reprezentanți, proiectul de destituire va fi înaintat camerei inferioare a Parlamentului francez care are misiunea de determina admisibilitatea textului "pe formă și substanță" și, dacă propunerea va reuși să îndeplinească acest criteriu, Comisia Juridică va vota în favoarea sau împotriva admiterii cererii în plen. 

Ideea demiterii președintelui Francois Hollande a fost ridicată de Pierre Lellouche, încă din 19 octombrie, când acesta a anunțat că este inadmisibil ca Franța să fie condusă de o persoană care „în calitate de comandant suprem vorbește în timp real despre cele mai secrete decizii privind folosirea forței", și anume despre secretele pe care șeful statului le-a spus jurnaliștilor care au scris cartea „Un președinte nu ar trebui să spună că", inclusiv despre uciderea de jihadiști de către statul francez în mai multe operațiuni din timpul mandatului său.

În cartea sa, Francois Hollande a vorbit despre decizia dată de la Palatul Elysee privind uciderea a patru persoane suspectate de terorism, ordine date în mod arbitrar și fără prevederi legale, care au atras indignarea a numeroase persoane din politică.