ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Optsprezece parlamentari republicani au adresat o scrisoare Comitetului norvegian Nobel în care spun că președintele Donald Trump ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Pace 2019 ca semn al „recunoașterii a muncii sale pentru a pune capăt războiului coreean”, scrie The Guardian.

Prima semnătură este cea a congresmanului din Indiana, Luke Messer. Cei 18 consideră că cel mai bun motiv pentru c Trump să primească Premiul Nobel pentru Pace din 2019 este  efortul său de a pune capăt războiului din Coreea, a denuclearizării peninsulei coreeane și aducerii păcii în regiune".

Nominalizările pentru Premiul Nobel pentru Pace pot fi făcute numai de persoane care aparțin unei anumite categorii, inclusiv membri ai unui parlament, profesori universitari și foști câștigători ai premiului, amintește ziarul britanic. Nu există alte restricții. În 2018 au existat 330 de candidați, care vor fi premiați în decembrie pentru „Campania internațională de eliminare a armelor nucleare”, așa cum a sunat decizia Comitetului Nobel în desemnarea câștigătorului anului 2017.

Zilele trecute, președintele sud-coreean Moon Jae-in  și-a minimalizat șansele de a primi Nobelul pentru pace, după reuniunea istorică pe care avut-o cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, apreciind că Donald Trump l-ar putea obține în locul său.

Trump nu ar fi singurul președinte american distins de comiteul norvegian cu Nobelul pentru Pace. Fostul președinte Barack Obama a primit acest premiu în 2009 pentru „eforturile sale extraordinare de consolidare a diplomației internaționale și a cooperării între oameni”.

Criticii au considerat însă că este inoportun ca premiul pentru pace să meargă la președintele unei țări implicate în conflicte militare în Iran și Afganistan. Mai mult, decizia juriului norvegian venea  la doar câteva zile dupa ce Obama anunțase intensificarea eforturilor militare în Afganistan, și nu o retragere, așa cum se aștepta.