ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un înalt oficial guvernamental ungar a acuzat luni că "susținători de stânga și liberali ai politicii de migrație au deturnat” instituțiile europene și le folosesc pentru a-și promova propria agendă, relatează MTI, conform Agerpres. 

Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru relații și comunicații internaționale, a adăugat într-o întâlnire cu ziariștii unguri aflați la Bruxelles că guvernul de la Budapesta nu se așteaptă la niciun rezultat pozitiv al dezbaterii de miercuri din Parlamentul European cu privire la Ungaria, „evident o campanie politică din cadrul vânătorii de vrăjitoare împotriva Ungariei”.

„Nu există nimic, niciun eveniment nou care să justifice readucerea Ungariei pe agenda Parlamentului European”, a mai spus Kovacs, reiterând că guvernul ungar nu va fi reprezentat la Bruxelles la dezbaterea de miercuri.

Joi, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat că guvernul ungar nu va participa la dezbaterea privind situația statului de drept în Ungaria, ce se va desfășura pe 30 ianuarie în Parlamentul European.

Gulyas a făcut acest anunț la scurt timp după ce Comisia Europeană a trecut la a doua fază a procedurii de infringement inițiată împotriva Ungariei pentru legea de combatere a migrației ilegale, căreia guvernul lui Orban îi spune legea ″stop Soros″.

Comisia Europeană a trimis în iulie 2018 guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atenționează că respectiva lege contravine legislației UE, inclusiv din cauza dispozițiilor ce restrâng accesul migranților în zonele de tranzit de la graniță sau califică drept infracțiuni acțiunile de ajutorare a migranților.

Întrucât guvernul ungar nu a dat curs solicitărilor acestei notificări, Comisia Europeană îi va trimite o ″opinie motivată″⁣, al doilea pas al procedurii de infringement. Dacă Budapesta nu se conformează într-un termen de două luni, atunci Bruxelles-ul ar putea trimite dosarul Curții de Justiție a UE.