ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin trei avioane militare de transport rusești au aterizat în Siria în ultimele zile, au declarat marți responsabili americani pentru AFP,citată de Agerpres.
 
De altfel SUA sunt din ce în ce mai preocupate de o posibilă implicare militară a Rusiei în această țară.

Conform aceloraşi surse, două dintre avioane sunt cargouri gigant Antonov 124 Condor, iar al treilea este un avion de pasageri. Acestea au aterizat pe un aeroport din regiunea Latakia (nord-vest), un bastion al regimului președintelui Bashar al-Assad.

Rușii au ridicat de asemenea în acest loc construcții provizorii ce ar putea primi "sute de persoane" și echipamentul aeroportului.

"Toate acestea sugerează instalarea unei baze aeriene avansate", a adăugat aceeaşi sursă, precizând că "nu are informații" privind o eventuală prezență de arme rusești acolo.

Regimul de la Damasc a negat prezența de trupe sau activități militare rusești pe teritoriul sirian după preocupările SUA cu privire la o posibilă implicare a Moscovei în țara aflată în război.

Rusia a declarat luni la rândul ei că "partea rusă nu a ascuns niciodată că livrează echipamente militare autorităților siriene pentru a lupta împotriva terorismului", dar a refuzat să dea detalii asupra angajamentului Moscovei în favoarea regimului de la Damasc.

În acest context, Bulgaria a anunțat că a refuzat avioanelor militare rusești să-i traverseze spațiul aerian, suspectate că ar putea transporta altceva și nu ajutor umanitar anunțat oficial.

SUA au cerut de asemenea Greciei să refuze tranzitul avioanelor militare rusești în spațiul ei aerian, lucru pe care guvernul elen nu l-a acceptat.

Anterior, presa din Israel anunțase că Rusia își va intensifica prezența militară în Siria, pentru a susține forțele guvernamentale în lupta cu teroriștii de la Statul Islamic.