ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Serbia și Kosovo au acceptat luni, la Berlin, să reia negocierile destinate soluționării conflictului într-o întâlnire prevăzută să aibă loc la Paris la începutul lunii iulie sub egida franco-germană, transmite AFP potrivit Agerpres.
 
Un comunicat al executivului german dat publicității luni seara a informat despre această decizie la care s-a ajuns în urma reuniunii regionael găzduite de Berlin la inițiativa cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron. 

Conform sursei citate de dpa, cele două părți au fost de acord să continue eforturile de implementare a acordurilor și s-au angajat să joace un rol constructiv în negocierile mediate de șefa diplomației europene Federica Mogherini. Dialogul Belgrad-Priștina, facilitat de UE, nu s-a mai realizat de anul trecut, după ce Serbia a blocat admiterea Kosovo în Interpol, iar Kosovo a răspuns prin creșterea cu 100% a taxelor vamale impuse produselor provenind din Serbia. 

La reuniunea din capitala Germaniei au participat șefi de stat și de guvern din Bosnia-Herțegovina, Croația, Kosovo, Muntenegru, Serbia și Slovenia. 

Potrivit unor surse de la Palatul Elysée, Franța dorește să își sporească influența în regiunea Balcanilor de Vest. Președintele Emmanuel Macron intenționează, de altfel, să efectueze o vizită la Belgrad în cursul acestui an. Vizita prevăzută pentru decembrie 2018 a fost anulată din cauza crizei provocate de vestele galbene".