ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-ministrul ceh Andrej Babiș a anunțat că reuniunea Grupului de la Vișegrad, care urma să înceapă luni, în Israel, a fost anulată, transmite Reuters citând agenția de știri CTK, scrie politico.eu.

Babiș a spus că vor avea loc discuții bilaterale, iar summitul poate fi reprogramat în cursul acestui an. Anunțul său vine după ce premierul polonez  Mateusz Morawiecki și-a anulat vizita pe care urma să o facă în Israel, conform unuia dintre consilierii săi, care a invocat o afirmație făcută de șeful executivului israelian, Benjamin Netanyahu, despre Holocaust și despre complicitatea unor polonezi, conform Reuters.

Șeful guvernului de la Varșovia urma să ia parte la  reuniunea țărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) și Israelul, reuniune găzduită de hotelul King David din Ierusalim.


Decizia a fost luată după ce, în cursul unei vizite, săptămâna trecută la Varșovia, premierul israelian Netanyahu a declarat presei că „polonezii au cooperat cu naziștii” – o expresie indicând că „unii polonezi” în timpul ocupației germane a Poloniei au luat parte la uciderea evreilor, conform Times of Israel.


Tensiunile privind rolul polonezilor în Holocaust au crescut după ce Polonia a adoptat anul trecut o lege care pedepsește cu închisoarea folosirea unor expresii cum ar fi 'lagărele de concentrare poloneze'. Reuters menționează că, la presiunile guvernului SUA și după indignarea provocată în Israel, legea a fost modificată prin eliminarea pedepselor cu închisoarea.