ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul de centru Emmanuel Macron își menține poziția de favorit în sondajele privind intențiile de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, relatează Reuters.

Rezultatele sondajelor arată că Macron va obține pe 23 aprilie 25,5 la sută din voturi, iar reprezentanta dreptei, Marine Le Pen, 24 de procente. Ambii candidați au scăzut cu 0,5 procente față de sondajele precedente. Ei s-ar califica astfel în turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai, când candidatul centrist ar urma să câștige cu 63 procente, față de 37 de procente pentru Le Pen.

Conservatorul Francois Fillon este creditat cu 18 procente, în urcare pentru prima dată - de la 17% - după izbucnirea scandalului privind locurile de muncă fictive pentru membri ai familiei sale.

Și candidatul de extremă stângă Jean-Marc Melenchon a crescut, de la 13,5 la sută la 15 la sută, pe seama scăderii socialistului Benoit Hamon de la 11,5% la 10%.

Fostul premier socialist Manuel Valls a anunțat că va vota pentru Macron, nu pentru reprezentantul partidului său și al președintelui în exercițiu, Francois Hollande.

Valls a pierdut în favoarea lui Hamon alegerile interne pentru desemnarea candidatului Partidului Socialist, după ce Hollande a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat.