ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Dumnezeu există! El a înecat toți neonaziștii din Texas!” se poate citi pe coperta numărului de joi, 31 august, al revistei satirice franceze „Charlie Hebdo”, care a șocat multă lume din SUA, dar și din alte părți ale globului. 

Reacția a fost generată de felul în care desenul semnat de Riss a perceput efectele grave ale uraganului ( devenit acum furtună tropicală) Harvey, care a provocat decesul a cel puțin 38 de persoane, între care un polițist și cei șase membri ai unei familii. De asemenea, s-au înregistrat uriașe pagube materiale, iar o mare parte din statul Texas a fost inundată.

Multe dintre opiniile exprimate sunt deosebit de dure, ele pornind de la faptul că revista și autorul desenului par să confunde statul Texas, unde Harvey a făcut ravagii, cu adunarea acelor radicali supremațiști, care a avut loc la începutul lunii august în localitatea Charlottesville, din statul Virginia. Atunci, o tânără militantă antirasistă a fost ucisă, iar președintele Donald Trump a provocat scandal după ce a condamnat în aceeași termeni fermi manifestanții de extremă dreaptă, cât și pe antirasiști. În fine, mulți amintesc, în context, că statul Texas este unul foarte conservator, la prezidențialele de anul trecut Trump primind acolo 52,6% din voturi.

Numai că, așa cum se spune, una-i una și alta-i alta, sinistrații de acum din Texas și manifestanții supremațiști și neonaziștii din Virginia nu au nimic de-a face unii cu alții. Ca urmare, desenul din „Charlie Hebdo” a fost primit cu firească stupoare de numeroași americani, care nu au uitat solidaritatea mare manifestată de ei după ce, în ianuarie 2015, revistă pariziană a fost atacată de un comando islamist.

Absolut „dezgustător” a fost calificat acest desen internauți și de numeroase personalități americane, îndeosebi de dreapta, între care s-a aflat actorul James Woods. Ele și-au exprimat în mod dur nemulțumirea față de coperta revistei, așa cum a făcut-o Scott Presler, republican, fost membru al Congresului, care a folosit ocazia de a vorbi și despre „islamismul radical”.

„Azi ( celor de la Hebdo- n.n.) le este teamă de islam, dar râd de victimele furtunii” Harvey.

Și în Marea Britanie, Piers Morgan, fost prezentator celebru la CNN, și-a exprimat public revolta, calificând desenul „dezgustător”. „Această copertă a Charlie Hebdo, referitoare la dezastrul de la Houston este, chiar dacă provine de la revista respectivă, absolut dezgustătoare”, a scris el pe Twitter.

În fine, unele ziare au ținut să amintească faptul că și o altă copertă anterioară a revistei satirice pariziene a creat o polemici aprinse după recentele atentate din Barcelona.

„Islamul, religia păcii ... eterne”, se putea citi pe un desen publicat de ea care arăta două persoane aflate la pământ și o camionetă albă ce fugea.