ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revista americană Foreign Affairs a publicat o anliză referitoare la "situația fostelor state iugoslave".

Articolul intitulat "Disfuncții în Balcani", semnat de Timothy Pess, pledează în favoarea retrasării frontierelor din Balcani, pentru a se crea o Serbie, o Croație și o Albanie "mai mari". Less, care în trecut a conduse consulatul britanic din Banja Luka, Republica Srpsksa, consideră că acest lucru trebuie făcut pentru pacea din regiune.
"
Se impune o nouă abordare, care să făurească o pace durabilă, prin abordarea principalei surse de instabilitate din Balcani:nepotrivirea dintre granițele politice și naționale", scrie autorul, cerând Occidentului să își dovedească angajamentele pe care și le-a luat pentru menținerea păcii în această regiune prin "punerea pragmatismului înaintea idealismului".


"Date fiind dezacordurile din Europa, Statele Unite trebuie să iasă în față și să preia controlul asupra acestui proces", crede Less. 
De asemenea, scrie el, "pe termen scurt, Washington-ul ar trebui să sprijine fragmentarea internă a statelor multietnice, unde minoritățile cer acest lucru, de exemplu prin acceptarea solicitării albanezilor pentru federalizarea Macedoniei, și a cererii croaților privind formarea unei a treia entități în Bosnia".
 
În opinia lui Less, "pe termen mediu, Statele Unite ar trebui să le permită acestor teritorii diverse să creeze legături politice și economice cu vecinii lor mai mari, cum ar fi permiterea cetățeniei duble și stabilirea unor instituții comune, rămânând, în același timp, ca parte a statelor lor".

Less merge și mai departe cu această teorie, afirmând că, "în ultima fază, "aceste teritorii ar putea să se desprindă de statele din care fac parte și să se unească cu patria-mamă, cel mai probabil, la început, ca regiuni autonome".

Conform acestui scenariu, o entitate croată din Bosnia ar putea să se unească cu Croația, Republica Srpska (entitate sârbă din Bosnia Herzegovina) și nordul Kosovo ar putea să se unească cu Serbia, iar  Valea Presevo, vestul Macedoniei și majoritatea Kosvo să se unească cu Albania.

Cât despre Muntenegru, scrie Less, "care ar putea să-și piardă enclavele mici albaneze", acest stat "ar putea avea posiblitatea de a alege:fie să rămână independentă, fie să se unească cu Serbia mare".

Potrivit autorului, "acest lucru ar fi o formalizare a realității existente", în vreme ce Statele Unite nu ar rupe teritorii, ci pur și simplu ar reînvia viziunea wilsoniană a unei Europe care ar cuprinde națiuni autonome, dar doar pentru o parte a continentului, unde nu s-a aplicat niciodată această viziune".